Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Radní Brna potvrdili přesun rodin ze Šámalovy na Červený kopec, rozhodnutí provází bouřlivé diskuze

Přesun rodin z ubytovny v Šámalově ulici v Brně-Židenicích do areálu bývalé léčebny dlouhodobě nemocných (LDN) na Červeném kopci potvrdili radní Brna, řekl na zastupitelstvu části Brno-střed náměstek primátora Matěj Hollan. Rozhodnutí je definitivní. Do areálu by měla zamířit asi polovina z 90 lidí v ubytovně. Obyvatelé Červeného kopce dnes zastupitelům předali petici proti této snaze, podepsalo ji bezmála 1000 lidí.

Bouřlivé diskuze

Na zastupitelstvo přišlo několik desítek lidí, někteří vyjádřili i obavy o svoji bezpečnost, o situaci debatovali s politiky. Brno považuje ubytování osmi rodin v bývalé LDN za krátkodobé řešení, které má vyřešit plánované uzavření ubytovny, mělo by jít maximálně o tři až čtyři měsíce. Do té doby by mělo být ubytování rodin vyřešeno. Podle zástupce petičního Petra Svadbíka se přesunem problém nevyřeší, vznikne jen nová vyčleněná lokalita se všemi svými důsledky.Jedna z diskutujících uvedla, že obyvatelé se bojí tohoto soužití, že mají obyčejný strach.

Areál bude hlídaný

Podle ředitele městské Nemocnice Milosrdných bratří, pod kterou areál spadá, a zastupitele města Brna Josefa Drbala (TOP 09) nemocnice nechce a nemá v plánu provozovat žádnou ubytovnu, ale je třeba zajistit těmto rodinám přístřeší na nezbytně nutnou dobu. Areál podle něj bude zabezpečený ostrahou, bude tam správce, pravidelně tam bude zajíždět městská policie. To potvrdil i Hollan. „Nebereme to na lehkou váhu a uděláme všechno proto, aby se vaše životní podmínky po tu dobu nijak nezhoršily," řekl náměstek debatujícím občanům na zastupitelstvu.

Mrzí mě to vlna nenávisti, říká primátor

K situaci se dnes vyjádřil i brněnský primátor Petr Vokřál (ANO). Uvedl, že ho mrzí, že vznikají petice ve chvíli, kdy se část lidí dostane do tíživé situace. „Mrzí mě vlna nenávisti, která to doprovází. Chápu rozměr pocitu bezpečí a riziko diskomfortu, ale jedná se o krátkodobou akci, která má zajistit, aby rodiny nezůstaly na ulici," uvedl Vokřál.

Problém začal, když společnost Greystone na začátku dubna oznámila ukončení provozu ubytovny v Židenicích. Na nájemném dluží vlastníkovi objektu, kterým je ZB Real, zároveň dluží dodavatelům energií přes 100.000 korun. Obyvatelé ubytovny se musejí vystěhovat do 4. května. Město nechce dopustit, aby se ocitli na ulici, a s majitelem se neúspěšně snažilo domluvit na dalším fungování ubytovny. Brno zároveň pracuje na zprovoznění náhradního bydlení v Železniční ulici v Brně-Trnité.

Ubytování na Červeném kopci považuje za krátkodobé krizové řešení, než se podaří lidem s pomocí sociálních pracovníků najít náhradní bydlení.

Foto MMB | Zdroj ČTK

Štítky LDN, Červený kopec, ubytovna Šámalova, přesun, debata, diskuze, Brno, rodina, ubytovna, Léčebna dlouhodobě nemocných, Matěj Hollan, Brno-střed, Petr Vokřál, Joseph Drbal, Nemocnice Milosrdných bratří

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jana Malá

Zajímavý článek! Mohu se zeptat, jak to vlastně celé dopadlo? Přijde mi, že podobnou lokalitu jsem zahlédla na www.eurobydleni.cz a tak by mne to obzvlášť zajímalo, jak to vlastně je nebo jestli objekt ještě pořád funguje?

Středa, 16. ledna 2019, 16:19Odpovědět

Radní Brna potvrdili přesun rodin ze Šámalovy na Červený kopec, rozhodnutí provází bouřlivé diskuze  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.