Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Fakulta sociálních studií odhalila hobití sochu svého prvního děkana

Vskutku originálním dílem vzdala Fakulta sociálních studií hold svému prvnímu děkanovi a zakladateli, uznávanému sociologovi Ivu Možnému. Děkanova skulptura z bronzu sedí na kamenném panelu a rozhlíží se po architektonicky unikátnímu atriu fakulty. Sošku dnes v rámci oslav 20 let od založení odhalili rektoru Masarykovy univerzity Mikuláš Bek a děkan fakulty Břetislav Dančák.

Podle pamětníků dobře vystihuje Možného povahu. Rektor univerzity Mikuláš Bek dnes zavzpomínal na osobitou jiskru v Možného úsměvu a na to, jak dokázal v oslovení "miláčci" nezaměnitelně smísit vlídnost a ironii. Zároveň prý byl činorodý a důsledný. „Bez jeho urputnosti by spousta věcí vůbec nebyla - anebo by vypadala úplně jinak," řekl současný děkan fakulty Břetislav Dančák.

Možný podle něj patřil k "otcům zakladatelům", kteří dosáhli zřízení samostatné fakulty sociálních studií. Vedl ji v letech 1998 až 2004. Prostějovský rodák Možný původně promoval jako filolog. V 60. letech se hlouběji zaměřil na sociologii. Pedagogické práci se mohl naplno a svobodně věnovat až po roce 1989. Psal a učil o sociální změně, sociologii rodiny, sociologii intimity a sociální politice. Zemřel 10. září 2016 ve věku 84 let.

Dvacet let fakulty v číslech

Odhalení Možného sochy patří k hlavním bodům oslav 20 let fakulty sociálních studií. Počet absolventů za tu dobu přesáhl 10.000, na škole je aktuálně necelých 3500 studentů a 445 vyučujících.

Kromě sociologie se studenti vzdělávají také v politologii, psychologii, mediálních studiích a žurnalistice. K nabízeným oborům patří také bezpečnostní a strategická studia, evropská studia, mezinárodní vztahy, sociální antropologie nebo veřejná politika a lidské zdroje.

Autoři | Foto Fakulta sociálních studií | Zdroj s využitím ČTK

Štítky fss, fakulta sociálních studií, socha, Ivo Možný, Mikuláš Bek, Masarykova univerzita

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Fakulta sociálních studií odhalila hobití sochu svého prvního děkana  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.