Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Biskupové se bouří proti hře, kde Ježíš znásilňuje muslimku. Chystají se bojkotovat oslavy státu

Biskupové se distancovali od představení Naše násilí a vaše násilí, které je na programu květnového festivalu Divadelní svět Brno. V dopise primátorovi Petru Vokřálovi (ANO) sdělili, že vzhledem k městské podpoře festivalu nemohou převzít záštitu nad jiným brněnským projektem Re:publika ke 100. výročí Československa. Nebudou se akcí spojených s Re:publikou ani účastnit.

Martin Glaser, ředitel Národního divadla Brno, které festival pořádá, zdůraznil, že Divadelní svět a Re:publika jsou dvě zcela samostatné entity, byť obě podporuje město Brno. „Organizují je jiné městské organizace a jiní lidé. Domníval jsem se, že princip kolektivní viny je již překonán. Trestat město Brno nebo festival Re:publika za to, že se zde zároveň koná festival Divadelní svět, je absurdní," uvedl Glaser.

Kolegům z Re:publiky, podle něj nesmyslně vtaženým do kauzy, se omluvil. Uplatnění principu "oko za oko, zub za zub" označil za "více než zvláštní". Součástí představení Naše násilí a vaše násilí je scéna, kdy postava Ježíše znásilňuje muslimku.

Je to urážka křesťanů, muslimů a Čechů, míní Duka

Kardinál Dominik Duka v dopise jménem biskupů uvedení hry chorvatského režiséra Olivera Frljiče v podání lublaňského souboru označil za "výprodej křesťanství a jeho ideálů".  Takto pojaté představení vidí jako urážku nejen křesťanů, ale i muslimů a všech Čechů.

Biskupové římskokatolických diecézí i apoštolský exarcha zastupující řeckokatolickou církev se představením zabývali na plenárním zasedání České biskupské konference v Nitře. Národní divadlo Brno jako pořadatel festivalu už v minulých dnech odmítlo snahy o stažení hry, což na zastupitelstvu neúspěšně žádali lidovci a komunisté.

Tématem festivalu je svoboda

Glaser už dříve zdůraznil, že tématem festivalu je letos svoboda a Frljičovo představení označil sice za extrémní polohu umění, avšak za legitimní součást evropského divadla. Lidé si mají udělat vlastní názor. „Dejme jim šanci souhlasit s tvůrci této inscenace, nebo s nimi třeba posléze vášnivě nesouhlasit. Dejme jim šanci toto dílo ignorovat, nebo je se zájmem zhlédnout. Dejme jim ale hlavně prostor vytvořit si vlastní názor," uvedl Glaser v prohlášení.

Představení přináší pohled na Evropu překvapenou migrační krizí. Podle festivalových dramaturgů provokativním způsobem klade nepříjemné otázky. Týkají se náboženství, přístupu Evropy k situaci na Blízkém východě i nestejného nahlížení na oběti teroristických útoků v Evropě a Bagdádu či Kábulu. Představení pro 200 diváků se uskuteční 26. května v budově Husy na provázku a je vyprodané.

Možné jsou i nepokoje

Je možné, že situaci kolem divadla bude hlídat policie. Na sociálních sítích se objevují vyjádření o možném protestu. Už ve středu stál před divadlem pravoslavný kněz Libor Halík s velkým dřevěným křížem. Halík je známý veřejným vystupováním proti potratům. Kolegové z jiných divadel brněnský podpořili. „Snad jen malé děti si myslí, že to, co nevidí, neexistuje. Malé děti je třeba chránit před obrazy násilí a ponechat je v iluzi idylického světa. Proč je ale třeba chránit dospělého diváka? Dospělého člověka, který ví o záludnostech a krutosti světa své. Naopak, silná i negativní témata je třeba zpracovávat a ukazovat," uvedla ve vyjádření Asociace nezávislých divadel.

Foto Divadelní svět Brno | Zdroj ČTK

Štítky Naše násilí, vaše násilí, divadlo, hra, inscenace, kontroverze, biskupové, protest, bojkot, festival, představení, násilí, Martin Glaser, Petr Vokřál, Divadelní svět Brno, ANO 2011, Československo, Národní divadlo Brno, Evropa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Biskupové se bouří proti hře, kde Ježíš znásilňuje muslimku. Chystají se bojkotovat oslavy státu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.