Počasí dnes9 °C, zítra12 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Křivé jezero pod Pálavou se výjimečně otevře veřejnosti

Zájemci budou moci při dvou exkurzích výjimečně navštívit přírodní rezervaci Křivé jezero pod Pálavou na Břeclavsku. Vstup do ní je běžně zakázaný. Obvykle v ní hnízdí vzácný orel mořský, letos ale nezahnízdil.

Křivé jezero na rozloze asi 116 hektarů leží v katastrech obcí Milovice a Nové Mlýny, představuje zbytky původního lužního lesa. V rezervaci nejsou žádné turistické trasy, vstup do ní je zakázaný. Ochranáři z centra ekologický výchovy k jezeru v minulosti pořádali exkurze, po zániku centra se o to nyní snaží správa CHKO.

„Záleží ale na hnízdění vzácných druhů ptactva, abychom je návštěvami zbytečně nerušili. Letos se dvě exkurze mohou uskutečnit, nezahnízdili orli," uvedl Vladan Riedl ze správy Chráněné krajinné oblasti (CHKO) Pálava. Dvě exkurze se konaly i loni, orli tehdy sice zahnízdili, ale neúspěšně. V lokalitě roste a žije řada vzácných rostlin a živočichů, nejznámější rostlinou je patrně bledule letní, kterou ochranáři v minulosti přesazovali z míst, která později zaplavila jedna z novomlýnských nádrží. Bylo jich přes 100.000.

Roste tam však například i hrachor bahenní, kosatec sibiřský, ožanka čpavá, šišák hrálolistý či žluťucha slatinná. Z živočichů zde domov našel například listonoh jarní či žábronožka sněžní, tesařík obrovský, rosnička zelená, skokan ostronosý či kriticky ohrožený čolek velký.

Z ptáků v lokalitě hnízdí třeba včelojed lesní, čáp bílý nebo zmiňovaný orel mořský. „Zájemcům se kromě jiného budeme snažit vzácné druhy ukázat, ale tohle je vždy o náhodě, co se kde podaří zahlédnout či najít," uvedl Riedl. Exkurze jsou v plánu 28. dubna a 19. května, potrvají asi tři hodiny. Je třeba se na ně registrovat na e-mailu: vladan.riedl@nature.cz.

Foto úvodní foto Kultura.cz, Ochrana přírody | Zdroj ČTK

Štítky Křivé jezero, Pálava, rezervace, CHKO, jezero, Pavlovské vrchy, chráněná krajinná oblast, okres Břeclav, Milovice, přírodní rezervace, Nové Mlýny

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Křivé jezero pod Pálavou se výjimečně otevře veřejnosti  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.