Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

V Brně dnes poprvé vystoupí významný světový urbanista Mark Johnson

Podílel se na řadě úspěšných projektů napříč kontinenty. Teď přijíždí do Brna, aby pomohl s urbanistickou studií na podobu části nové jižní čtvrti. Světově uznávaný krajinářský architekt a urbanista Mark Johnson v brněnské hvězdárně představí veřejnosti své zkušenosti a názory na rozvoj měst. V pondělí 16. dubna od 18 hodin. Přednášku pořádá Kancelář architekta města Brna.

Už na Harvardu se věnoval otázkám udržitelného rozvoje měst. O desítky let tak předběhl problém, který dnes řeší mnohá z nich: jak vytvořit a rozvíjet město, ve kterém se lidé budou cítit dobře.

Držitel řady ocenění

Prezident společnosti CIVITAS z amerického Denveru Mark Johnson se zaměřuje na krajinnou architekturu a stavbu měst. Navrhuje náměstí, nábřeží, ale také třeba parky. Jeden z nejvýznamnějších z poslední doby, park svatého Patrika v kanadském Calgary, získal prestižní národní ocenění za nejlepší projekt veřejného prostoru i celou řadu mezinárodních cen. Dříve místo nechvalně proslulé kriminalitou a bezdomovectvím je dnes oblíbené hlavně rodinami s dětmi.

Se svým týmem má za sebou kolem pěti set projektů v Severní Americe, Evropě, Asii, ale i na Blízkém východě. Byl u vzniku nového města Dehsabz v Kábulu, navrhoval revitalizaci říčního toku v Los Angeles a známý je i rekonstrukcí letiště Stapleton v Denveru.

„Nepřicházíme k problému s tím, že máme dopředu připravené řešení. Snažíme se, aby nás samotný problém navedl na řešení, které potřebuje," přiblížil hlavní myšlenku CIVITAS Mark Johnson.

V Denveru pracoval také na podobném projektu jako je oblast jižní čtvrti v Brně. Navrhl obnovu průmyslové oblasti v údolí řeky Platte, kde dříve stálo rušné vlakové nádraží. Území těsně sousedící s centrem má rozlohu kolem padesáti hektarů a dnes je jednou z nejžádanějších lokalit ve městě.

„Přemístili jsme koleje, postavili mosty, silnice, parky, navrhli nové zóny, ulice, náměstí a veřejné prostory. Před dvaceti lety to byla prázdná země, dnes v nové čtvrti bydlí už přes čtyři tisíce lidí, jsou tady obchody, restaurace, kanceláře a další podniky,“ upřesnil Johnson.

Johnson, Brno, Opuštěná, Trnitá

Mark Johnson teď své zkušenosti využívá při přípravě urbanistické studie, na které spolupracuje s brněnskými architekty Alešem Burianem a Gustavem Křivinkou. Studie se týká části jižní čtvrti, konkrétně území v blízkosti ulic Opuštěná a Trnitá.

„Mark Johnson patří mezi současné vůdčí osobnosti v oblasti urbanismu a městského plánování. Má za sebou řadu zkušeností z velkých projektů a je skvělé, že se podařilo ho pozvat do Brna. Společně s brněnskými architekty pomůže najít nejlepší řešení pro rozvoj nové jižní čtvrti. Cílem chystané urbanistické studie je přinést ideje a nápady, jak území nejlépe využít,“ řekl ředitel Kanceláře architekta města Brna Michal Sedláček.

Tisková zpráva | Foto Simona Zpěváková, KAM Brno | Zdroj KAM Brno

Štítky Mark Johnson, urbanismus, jižní centrum, opuštěná, trnitá, Brno, architekt, projekt, Denver, Hnutí Civitas, Harvardova univerzita, přednáška, hvězdárna, Michal Sedláček, Gustav Křivinka, Kancelář architekta města Brna

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Brně dnes poprvé vystoupí významný světový urbanista Mark Johnson  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.