Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

V šestaosmdesáti letech zemřel náhle oscarový režisér Miloš Forman

V USA zemřel oscarový režisér Miloš Forman. Jeho manželka Martina Formanová dnes řekla, že zemřel náhle 13. dubna po krátké nemoci. Čáslavskému rodákovi bylo 86 let.

„Jeho odchod byl klidný a po celou dobu byl obklopen rodinou a svými nejbližšími," dodala. Poslední rozloučení bude v úzkém rodinném kruhu, řekla.

Miloš Forman se narodil v roce 1932 v Čáslavi. Rodiče v jeho útlém věku zahynuli v koncentračním táboře, proto musel po válce vyrůstat v domově mládeže a později na internátní škole.

První celovečerný film, který Forman režíroval samostatně, byl Černý Petr, který získal mnoho zahraničních ocenění. Následovaly filmy jako Lásky jedné plavovlásky nebo Hoří, má panenko.

V roce 1968 emigroval Miloš Forman do Ameriky, kde dál režíroval. V roce 1975 natočil film Přelet nad kukaččím hnízdem v hlavní roli s Jackem Nicholsonem, za který byl oceněn Oscarem. Film dostal ještě Oscary za nejlepší film, hlavního herce, hlavní herečku a scénář a dalších pět nominací.

Druhým velkým milníkem v jeho kariéře byl film Amadeus, za který si vysloužil druhé Oscara za režii. Film získal 13 nominací na Oscara, z nichž 8 bylo proměněno.

Miloš Forman byl potřetí ženatý, má celkem čtyři syny.


 

Foto By Zff2012 [CC BY-SA 3.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)], from Wikimedia Commons  | Zdroj ČTK

Štítky Miloš Forman, úmrtí, USA, film, režisér, Martina Formanová, Ceny Oscar, Jack Nicholson, Lásky jedné plavovlásky, Hoří, má panenko, Přelet nad kukaččím hnízdem, Čáslav, Amadeus

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V šestaosmdesáti letech zemřel náhle oscarový režisér Miloš Forman  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.