Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Prezident Zeman vycouval z žaloby na brněnského radního Bartíka

Právníci prezidenta Miloše Zemana požádali Městský soud Brno, aby přerušil projednávání žaloby, již podala prezidentská kancelář, a která se týká informací o zdravotním stavu hlavy státu. Žaloba směřuje na brněnského politika Svatopluka Bartíka (za Žít Brno), který loni v listopadu na facebooku napsal, že Zeman má rakovinu a zbývají mu měsíce života. Prezidentská kancelář v žalobě na ochranu osobnosti požaduje po Bartíkovi omluvu a pět milionů Kč.

Na žádost o přerušení upozornil server Aktuálně.cz. Podle prezidentova mluvčího Jiřího Ovčáčka jde o logický postup. Hrad totiž na Bartíka podal také trestní oznámení pro podezření z pomluvy.

„Současně bylo podáno trestní oznámení, které prošetřuje Policie ČR. Civilní spor by měl pokračovat až v okamžiku, kdy policie pravomocně ukončí své vyšetřování. V trestním řízení bude otázka zavinění žalovaného předně řešena," sdělil Ovčáček.

Bude potřeba lékařská zpráva

„Není lhůta, dokdy musí soud o žádosti rozhodnout. Ve sporu aktuálně probíhají procesní úkony, soud dosud nenařídil termín prvního jednání," uvedla mluvčí soudu Petra Hovorková. Podle právníků, které server Aktuálně oslovil, má civilní řízení přednost. Mělo by být efektivnější a rychlejší a pro žalobce by mělo být jednodušší lživost tvrzení dokázat.  Musel by ale předložit lékařskou zprávu o zdraví prezidenta. Bartíkova tvrzení se objevila na internetu několik měsíců před lednovými prezidentskými volbami, ve kterých Zeman obhájil mandát.

Podle Bartíka měla veřejnost právo znát informace o jeho zdravotním stavu. Hrad i Zemanův lékař tehdy tvrzení o rakovině rezolutně odmítli. Na Bartíka se pak snesla kritika kvůli jejich zveřejnění a on je z internetu stáhl. Za svým tvrzením si ale stojí.

Foto Michael Daněk | Zdroj ČTK

Štítky Zeman, Bartík, prezident, radní, žaloba, stažení, rakovina, Svatopluk Bartík, Miloš Zeman, zdraví, Žít Brno, Facebook, Brno, Jiří Ovčáček, Pražský hrad, Policie České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Prezident Zeman vycouval z žaloby na brněnského radního Bartíka  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.