Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Geologové našli v Brně fragment pravěké venuše

Fragment sošky keramické venuše starý zhruba 6500 let našli v Brně-Tuřanech geologové z Masarykovy univerzity. Venuši objevili při povrchovém sběru, v tomto smyslu jde o unikát, prozradil geolog Petr Gadas.

Geologové v terénu studují suroviny kamenných artefaktů z pravěku. Při té příležitosti občas najdou i něco z keramiky, což byl také tento případ. Úlomek keramiky si geolog Petr Gadas nejdříve zařadil jako ucho nádoby, kterých v okolí také pár našel.

Jeho kolega Antonín Přichystal ho však upozornil na to, že tvar zlomku je charakteristický pro část ženské sošky, a pomohl tak identifikovat výjimečný nález, jenž je spojen s osadou kultury s moravskou malovanou keramikou. Nález je z konce podzimu loňského roku. Geologové oproti archeologům nesmí dělat výkopové práce.

„Víme ale o velké části sídlišť z doby, kdy se zpracovával kámen, takže známe určité lokality, kde se připravoval k dalšímu použití," uvedl Gadas. Místo, kde byla soška nalezena, je lokalitou jedné z dílen. To, co by byl možná pro archeology běžný nález, je ale pro geology unikátní.

Téměř stogramový úlomek o rozměrech zhruba 6,5 centimetru na výšku i na šířku patří mezi venuše střelického typu pojmenované podle Střelic u Znojma, kde byly původně objeveny. Pozůstatky těchto plastik se nalézají v poměrně velké oblasti a jsou jedním z dokladů toho, že mezi sebou lidé v té době čile komunikovali i obchodovali.

Do pravěkého sídliště u Tuřan lidé podle Gadase donášeli velmi vhodnou horninu pro výrobu kamenných nástrojů, a to takzvanou zelenou želešickou břidlici z osm kilometrů vzdálených Želešic.

Foto online.muni.cz, Ludmila Korešová, Přírodovědecká fakulta MU | Zdroj ČTK

Štítky Venuše, Brno, Tuřany, Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, soška, keramika, fragment

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Geologové našli v Brně fragment pravěké venuše  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.