Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Kraj vysadí na různých místech jižní Moravy sto lip k výročí republiky

V parku před základní školou v Čejkovicích na Hodonínsku, do níž jako dítě chodil první československý prezident Tomáš Garrigue Masaryk, dnes jihomoravští politici zasadili první ze 100 lip srdčitých. Kraj je nechá vysadit na různých místech ke stoletému výročí vzniku Československa.

„Byly to právě lípy, které byly vysazovány v roce 1928 k desetiletému výročí republiky. Ve stoleté historii to byly právě lípy, pod nimiž se lidé setkávali, a budou svědky dalších setkání," uvedl jihomoravský hejtman Bohumil Šimek (ANO), který první lípu vysadil.

Dodal, že právě tyto národní stromy jsou symboly demokracie i lidské pospolitosti a hrdosti. Od dubna do června a od září do října zasadí 64 lip zastupitelé kraje, kteří vyberou místo ve svém působišti nebo rodišti, 18 lip vysadí hejtman, šest stromů rektoři brněnských univerzit a 12 lip významné osobnosti kraje.

Nová lípa tak bude například v brněnské zoo, ve Znojmě, v Bučovicích nebo Mikulově. Lípa patří k národním symbolům, tento strom uctívaly různé indoevropské národy. Stala se symbolem ochrany, pomoci a lásky. Oficiálně je národním symbolem od Všeslovanského sjezdu v roce 1848 v Praze.

Foto pixabay.com | Zdroj ČTK

Štítky výročí, Československa, lípa srdčitá, jhomoravský kraj, lípa, Jihomoravský kraj, Tomáš Garrigue Masaryk, vznik Československa, okres Hodonín, Čejkovice, strom, Bohumil Šimek, ANO 2011, Zoologická zahrada Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kraj vysadí na různých místech jižní Moravy sto lip k výročí republiky  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.