Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Slavnosti mandloní si v Hustopečích užily stovky lidí. Stromy však ještě nerozkvetly

 Za vůní a chutí mandlí vyrazily stovky lidí do Hustopečí u Brna. Okolní mandloňové sady, středoevropská rarita, sice ještě letos nestačily vykvést, přesto se ve městě konají oblíbené slavnosti. Kromě mandlí se zaměřují také na produkci místních vinařů.

Loni se první stromy začaly otevírat den před slavnostmi, o rok dříve vykvetly s týdenním předstihem. Každoročně do Hustopečí lákají turisty. „Hodně lidí určitě přijede i v nadcházejících dvou víkendech," uvedla jednatelka Hustopečské mandlárny Kateřina Kopová.

Letošní ročník slavností byl ve znamení nové gastrozóny s desítkami pokrmů z mandlí, uvedl za pořadatele Pavel Pichler. Lidé mohou ochutnat třeba hovězí burger v mandlové bulce, filované kachní prso plněné mandlovou nádivkou nebo krevetu obalenou v mandlové tempuře.

Další novinkou jsou vycházkové trasy do mandloňových sadů. Pořadatelé ve spolupráci s Klubem českých turistů připravili několik variant. Nářeční označení tratí vypovídá o délce a náročnosti: "de to aj s děckama", "eště se to dá" a "tož to nedám".

Mandle z Hustopečí kdysi nacházely uplatnění při výrobě cukrovinek v čokoládovnách Zora Olomouc. Pěstování se ale přestalo počátkem 90. let kvůli levnějšímu dovozu vyplácet, a tak sady začaly pustnout, část zanikla.

Sady postupně získalo město, které je omlazuje, místy rozšiřuje a postupně mění v turistickou atrakci. Nad Hustopečemi vznikla rozhledna, sady protíná mandloňová stezka s několika odpočinkovými místy.

Hustopečskou specialitou se během let stala mandlovice, speciální lihovina ochucená mandlovým macerátem. Spolu s likéry jí Hustopečská mandlárna vyrobí za rok asi 50.000 půllitrových lahví, uvedla Kopová. Novinkou je hustý mandlový čaj.

Foto Město Hustopeče | Zdroj ČTK

Štítky Slavnost mandloní, Hustopeče, slavnost, mandle, vinařství, Klub českých turistů

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Slavnosti mandloní si v Hustopečích užily stovky lidí. Stromy však ještě nerozkvetly  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.