Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Dejte nám auto, zaplatíme pokuty. Známý „ochránce kuřáckých hospod“ má nový projekt

Kontroverzní podnikatel Petr Kocourek, který stojí za projekty jako je kuřácký klub Libertas, Motoristická vzájemná pojišťovna nebo pojištění proti EET, přišel začátkem února s novým nápadem. Čerstvě založený spolek ShareCAR! umožní řidičům, aby přepsali své vozidlo do vlastnictví spolku a zbavili se pokut. Před podobnými praktikami však varuje Česká advokátní komora.

„Nabídneme našim klientům, že si mohou změnit provozovatele vozidla na naši společnost. Tím pádem budou všechny pokuty na nás, a záleží tak jenom na společnosti, jak se s nimi vypořádá,“ řekl pro HlídacíPes.org k novému projektu Petr Kocourek.

Členové spolku mají uvést v registru vozidel spolek jako provozovatele auta. Spolek ShareCAR! sídlí ve vesnici Verneřice na Děčínsku a Kocourek je jeho jediným členem a ředitelem.

„Důležité je, že klientovi nechodí žádná oznámení, nemusí nic přeposílat, nemusí posílat plné moci – všechno řešíme my. V případě neúspěchu obhajoby je pokuta ukládána nám. Výhodou je, že všechna řízení se nám spojí do jednoho. Toto se samozřejmě vztahuje jen na přestupky provozovatele, jako nesprávné parkování nebo automatické radary,“ dodává Kocourek.

Česká advokátní komora varuje

Obhajobu v přestupcích, za které hrozí sankce zákazu řízení motorového vozidla nebo bodové postihy, nabízí řidičům i Motoristická vzájemná pojišťovna, družstvo založené Petrem Kocourkem v roce 2013.

„Motoristická vzájemná pojišťovna (MVP) ani Petr Kocourek nejsou osobou, která by mohla poskytovat právní služby dle Zákona o advokacii,“ upozorňuje pro HlídacíPes.org Milan Hoke, vedoucí odboru sekretariátu České advokátní komory.

„Petr Kocourek není zapsán v seznamu advokátů, který vede Česká advokátní komora, a není tudíž advokátem,“ zdůrazňuje Hoke.

„Rozsah činnosti Petra Kocourka může budit podezření, že je v rozporu se zákonem o advokacii, v rozporu s občanským zákoníkem, v rozporu se zákonem o obchodních korporacích, v rozporu s živnostenským zákonem,“ komentuje dál Hoke z České advokátní komory.

Fiktivní provozovatel nepomůže?

„Podle mě se majitel vozidla pokutě nevyhne, protože i nadále bude faktickým provozovatelem vozidla bez ohledu na to, že v registru vozidel bude vozidlo přepsáno na ‚fiktivního provozovatele‘,“ uvedl pro HlídacíPes.org právník Josef Nekvapil, který se specializuje na řešení dopravních přestupků.

Úřady tak podle něj za pomoci judikátu Nejvyššího správního soudu zřejmě prohlásí toto jednání za zneužití práva a budou nadále komunikovat a ukládat pokuty majitelům jakožto faktickým provozovatelům vozidla

Zdrojem příjmů spolku jsou zejména členské příspěvky, které jsou členové povinni řádně a včas platit, a to ve lhůtě a způsobem stanoveným ředitelem – tedy zmiňovaným Petrem Kocourkem.

Logika je podobná jako v dalším Kocourkově projektu, v klubu Libertas (nabízí podnikům, které se stanou jeho členy, že můžou dál fungovat jako kuřácké, navzdory zákazu kouření v restauracích, pozn. red.). O tomto projektu jsme informovali už dříve.

Žádný člen spolku nemá právo na podíl na zisku ani na vrácení členského příspěvku či jeho poměrné části.

Hlavním účelem spolku je podle stanov spolku ochrana životního prostředí a ochrana ekonomických zájmů členů spolku vzájemným sdílením svých motorových vozidel.

„Co se týče spuštění, mělo by to být v průběhu jednoho měsíce,“ popisuje Petr Kocourek předpokládáný start nového projektu.

Youtubeři za práva řidičů

„Myslím, že autoři projektu by měli vystudovat právní fakultu, prostudovat tisíce judikátů a poté by měli klienty zastupovat silou argumentů a nikoli ryze obstrukčními praktikami nebo dokonce zneužíváním práva,“ dodal právník Josef Nekvapil.

S Petrem Kocourkem dlouhou dobu spolupracuje i "hvězda" české youtube scény Mike Pán. Ten se například na jednom z posledních videí chlubí tím, že ho zatkli za krádež vozidla a poškození cizí věci. S Mikem Pánem se ve videích objevují i další youtubeři, jako například Jan Plavec, který od minulého roku provozuje marketingovou společnost, a Daniel Sonnleitner, známý jako Danny z youtube kanálu TVTwixx.

Další projekt dua Kocourek a Pán je stránka antiEET.cz. Poskytuje asistenci při kontrole nebo v navazujícím řízení v případech porušení zákona o evidenci tržeb. To vše za roční poplatek ve výši bezmála 9 tisíc korun. 

Před projekty Petra Kocourka varovala Česká advokátní komora už v roce 2014. V minulém roce byl Kocourek souzen za podvodné jednání a podnikání. Bylo na něj vydáno i několik exekučních příkazů.


Text byl původně publikován na HlidaciPes.org

Autoři | Foto Hlídací pes | Zdroj Hlídací pes

Štítky pokuty, shareCAR!, Petr Kocourek, podvody, projekt, Česká advokátní komora, Libertas, právo, EET, Centrální registr vozidel, Nejvyšší správní soud České republiky, Verneřice, okres Děčín

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dejte nám auto, zaplatíme pokuty. Známý „ochránce kuřáckých hospod“ má nový projekt  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.