Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Vznikne sbírka na podporu rodiny, které dnes při požáru zemřely tři děti

Na podporu rodiny, které zemřely při požáru rodinného domu v noci na dnešek, založila obec Oleksovice na Znojemsku sbírku. Dětem bylo od jednoho roku do devíti let - ročníky 2009, 2014 a 2017. Požár odnesli zraněním i čtyři dospělí.

Starosta obce Zdeněk Koukal dojednal s charitou, že rodině zajistí potřebné ošacení a hygienické potřeby, pro pozůstalé bude ve vedlejší obci Stošíkovice připravený náhradní byt. „Po dohodě s krajem zřídíme i oficiální sbírkový účet, kam budou moci lidé přispět rodině penězi," uvedl starosta Koukal. 

Tragický noční požár

U požáru ve starším rodinném domu zasahovali profesionální i dobrovolní hasiči přibližně od 04:00. Plameny zlikvidovali po více než dvou hodinách. Podle mluvčího jihomoravských hasičů Jaroslava Mikošky požár kompletně zničil jednu místnost, ve které byly děti. Kouř a sálavé teplo poškodily další místnosti včetně chodby.

Neúspěšná resuscitace

Na místě byli jako první dobrovolní hasiči. „Za jejich zásah jim patří dík," uvedl starosta.  Dospělí s výjimkou invalidní nejstarší obyvatelky domu už byli venku. Hasiči pak vynesli ze zakouřeného objektu děti a seniorku. Dvě z dětí se záchranáři ještě pokoušeli resuscitovat, ale bez úspěchu.

„Čtyři dospělé jsme rozvezli do zdravotnických zařízení. Zasahovala tam i letecká záchranná služba. Ženu staršího věku jsme přepravili vrtulníkem na urgentní příjem do Brna. Další tři dospělé jsme vezli do znojemské nemocnice," uvedla mluvčí záchranné služby Michaela Bothová.

Žena převezená do Brna se podle mluvčího Fakultní nemocnice Pavla Žáry nadýchala zplodin, ale byla mimo ohrožení života. Teď je stabilizovaná a byla převezena na interní lůžko, uvedl Žára.

Příčin zatím neznámá

Na místě neštěstí pracují vyšetřovatelé, policie přivolala specialisty z odboru kriminalistické techniky a expertiz z Brna i z Frýdku-Místku. Příčinu požáru zatím neurčili, uvedla mluvčí znojemské policie Lenka Drahokoupilová. Podle ní přijel specialista na elektroinstalaci, který místo ohledá a zajistí stopy. Dům nebyl připojený na plyn. Příčina požáru
by podle mluvčí měla být známa do několika týdnů.

Vícegenerační rodina měla domek pronajatý, pocházela odjinud. Rodina podle starosty v Oleksovicích žila asi dva roky. Podle informací ČTK šlo o ženu s dětmi a partnerem a její matku a babičku. 

Foto Události Brno, HZS JMK | Zdroj ČTK

Štítky požár, Oleksovice, děti, úmrtí, sbírka, rodina, Zdeněk Koukal, okres Znojmo, Brno, Jaroslav Mikoška

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vznikne sbírka na podporu rodiny, které dnes při požáru zemřely tři děti  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.