Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Před deseti lety otevřela unikátní jeskyně Výpustek. Nacisté v ní měli podzemní továrnu

Před deseti lety, 10. března 2008, byla v Chráněné krajinné oblasti Moravský kras oficiálně zpřístupněna jeskyně Výpustek, která ukrývá unikátní vojenský protiatomový kryt. Jeskyně leží v někdejším vojenském areálu, je pátou veřejnosti zpřístupněnou jeskyní v Moravském rasu.

Jeskyně se nachází v údolí Křtinského potoka mezi Křtinami a Adamovem. Okolí jeskyně bylo dlouho přísně střeženým vojenským prostorem. Jeskyně byla známá již od nepaměti, osídlena byla již před 15.000 lety. První zprávy o ní pocházejí z roku 1608, kdy byla jeskyně popisována jako Dračí jeskyně nedaleko Křtin. Jeskyně byla posléze podrobně zmapovaná a prozkoumaná v 19. století Hugem Salmem a později Karlem Absolonem.

Podzemní továrna, protiatomový úkryt

Jeskyně je v bývalém vojenském areálu. Atomový kryt se nachází v hloubce asi 50 metrů pod zemí. Je 200 metrů dlouhý a v případě napadení mohl pojmout až 250 lidí. Armády ale jeskyni využívaly i v dřívějších letech, před druhou světovou válkou zde československá armáda skladovala munici a v roce 1943 tu nacisté vybudovali podzemní továrnu, kde se vyráběly části leteckých motorů. Jeskyně však byla známá od nepaměti, osídlena byla už před 15.000 lety. Utajovaný objekt byl armádou opuštěn v prosinci 2001 a koncem roku 2006 byla jeskyně předána Správě jeskyní České republiky.

V jeskyni, která již byla několikrát rozšířena, se pořádají koncerty. Teplota se v ní pohybuje trvale mezi sedmi a devíti stupni Celsia.

Návštěvníci z celého světa

Loni jeskyni navštívilo přes 21.000 lidí, asi o 1500 meziročně více. Za desetiletí otevření byli turisté na jeskyni nejvíce zvědavi v roce jejího otevření, kdy jich přišlo víc než 29.000. Naopak nejméně turistů Výpustek navštívilo v roce 2013, necelých 17.000.

Převládají tuzemští turisté, z návštěvníků ze zahraničí nejčastěji přijíždějí lidé ze Slovenska (loni asi 700), následuje Polsko (loni asi 200), další země jsou zastoupeny v desítkách či jednotkách. Jeskyni si však loni prohlédli například i turisté z Argentiny, Indie, Austrálie nebo Arábie.

Součástí prohlídky je od roku 2016 i expozice "Jeskyně a lidé" v patře provozní budovy. Na ploše více než 200 metrů čtverečních jsou instalovány audiovizuální prostředky, které návštěvník sám ovládá pomocí dotykových obrazovek. Výstava detailně představuje vývoj, výzkum a využívání nejen Výpustku, ale celého Moravského krasu.

Foto Správa jeskyní ČR | Zdroj ČTK

Štítky jeskyně výpustek, otevření, návštěvnost, jeskyně, Výpustek, továrna, CHKO Moravský kras, Křtiny, Hugo František ze Salm-Reifferscheidtu, druhá světová válka, Adamov, Křtinský potok, Československá armáda

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Před deseti lety otevřela unikátní jeskyně Výpustek. Nacisté v ní měli podzemní továrnu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.