Počasí dnes10 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

VIDEO: Na Slovensku v pátek demonstrovalo nejvíce lidí od revoluce. Stovky lidí se sešly i v Brně

Tisíce lidí zaplnily v pátek odpoledne náměstí SNP a přilehlé ulice v centru Bratislavy na demonstraci proti vládě premiéra Roberta Fica a za nezávislé vyšetření vraždy novináře Jána Kuciaka a jeho partnerky Martiny Kušnírové. Na protest do metropole přišlo podle odhadů některých slovenských médií přes 30 tisíc lidí, list Denník N psal až o 50 tisících účastnících. Šlo tak o největší demonstraci od protikomunistických mítinků v roce 1989. Další demonstrace byly svolány do několika desítek měst po celé zemi a v zahraničí. Stovky lidí se shromáždily i na brněnském Komenského náměstí.

Demonstranti v Bratislavě už v úvodu shromáždění, které trvalo asi hodinu a během kterého nebyly hlášeny žádné incidenty, křičeli „Dost bylo Fica" nebo „Odstoupit, odstoupit" a na skandování hesel proti premiérovi dav využil prakticky každou přestávku mezi projevy řečníků. Mnozí lidé přišli s transparenty s nápisy jako například „Pozor, padá vláda" nebo „Chceme slušné Slovensko". Dav demonstrantů stejně jako během takzvané sametové revoluce v roce 1989 cinkal klíči nebo používal řehtačky.

Z pódia vystoupili s projevem zástupci novinářů, učitelů, pracovníků sociálních služeb či herců, ale například i sestra zavražděného novináře Kuciaka. „Chci vám všem říct jedno velké děkuji. Děkuji za to, že jste tady, že se zajímáte a za to, že vám to není jedno. Ani Martince a Jankovi to nebylo jedno," řekla Mária Kuciaková, po jejímž vystoupení dva odpověděl dlouhým potleskem.

Už před týdnem se na Slovensku a v zahraničí konala vzpomínková shromáždění za Kuciaka a jeho partnerku Martinu Kušnírovou. Zúčastnily se jich tisíce lidí, dnešní protesty ale byly masivnější. Řada vysokých škol dala studentům volno, aby se mohli demonstrací zúčastnit.

Dav před Úřadem vlády

Stejně jako před týdnem i tentokrát se po skončení shromáždění v centru Bratislavy přesunulo několik stovek lidí k úřadu vlády, kde zpívali státní hymnu, skandovali hesla proti Ficovi a proti vládě. Demonstranti také pověsili na oplocení úřadu vlády více transparentů či plakátů, například s nápisy „Mafie odstoupit" či „Fico je korupce".

Slovenský prezident Andrej Kiska dříve vybídl k rozsáhlé rekonstrukci vlády nebo k vypsání předčasných voleb jako způsobu řešení krize důvěry ve stát po vraždě novináře Kuciaka a jeho partnerky. Premiér Fico za to Kisku obvinil ze snahy o mocenské hry a z destabilizace země. Fico dříve v tomto týdnu také zpochybňoval občanské protesty, později ale řekl, že právo na shromažďování a právo na vyjádření vlastního názoru považuje za základní prvek demokracie.

Stupňující se tlak na ministra vnitra

Kuciak ve svém nedokončeném článku psal o aktivitách italských podnikatelů na východním Slovensku, které média spojují s mafií, a také o vazbách jednoho z nich na blízké spolupracovníky premiéra Fica. Reportér se v minulosti věnoval i podezřením z daňových podvodů, které se týkaly také lidí médii označovaných za blízké Ficově straně Směr-sociální demokracie.

V Praze a Brně demonstrovaly za vyšetření vraždy Kuciaka stovky lidí

Stovky lidí na demonstraci před slovenským velvyslanectvím v Praze odsuzovaly slovenského premiéra Roberta Fica a vyzývaly ho k odchodu. Akci zorganizovali slovenští občané žijící v Praze. Účast odhadli na nejméně 1500 lidí. Na protestech se sešlo několik stovek lidí také v Brně.

Na Komenského náměstí se po 17. hodině sešlo téměř 500 lidí, shromáždili se u sochy prvního československého prezidenta T. G. Masaryka na akci nazvané Postavme se za slušnost. Organizátoři podpořili protesty proti vládě na Slovensku. Za akcí stojí mimo jiné Slováci žijící v Brně.

Demonstrace organizuje opozice, tvrdí prezident

Organizátoři obou shromáždění uvedli, že současnou situaci na Slovensku považují za mimořádně závažnou. Fico i ministr vnitra Robert Kaliňák podle nich pohrdají názory lidí, kteří demonstrovali v ulicích, a tím znevažují i vraždu Kuciaka a jeho partnerky Martiny Kušnírové. Fico dnes prohlásil, že v souvislosti s protesty, které se dnes konají v desítkách slovenských měst, hrozí útoky na veřejné budovy. V uplynulých dnech občanské protesty zpochybňoval.

Sedmadvacetiletého novináře Kuciaka pracujícího pro portál Aktuality.sk zastřelil i se stejně starou přítelkyní neznámý pachatel na konci února v jejich domě v obci Veľká Mača nedaleko Trnavy. Vývoj po vraždě vedl na Slovensku k politické krizi. Premiér Fico již dříve obvinil opozici z pokusu o převrat. Prezidenta Kisku zase obvinil - v souvislosti s Kiskovým dřívějšími návrhem na zásadní rekonstrukci vlády, nebo vypsání předčasných voleb - ze snahy o mocenské hry a z destabilizace země.

Foto Velký protikorupční pochod, Simona Gálová | Zdroj ČTK

Štítky demonstrace, korupce, Slovensko, Bratislava, Brno, Robert Fico, Ján Kuciak, protest, vláda, Martina Kušnírová, Andrej Kiska

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: Na Slovensku v pátek demonstrovalo nejvíce lidí od revoluce. Stovky lidí se sešly i v Brně  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.