Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Brno dá dva miliony na školní obědy pro děti se zdravotní dietou

V části brněnských základních škol se budou vařit obědy pro děti s celiakií, cukrovkou nebo alergií na laktózu. Město na to dá dva miliony korun. Peníze dostane asi 20 jídelen na dovybavení kuchyní a zvýšení platu o 1500 korun kuchařkám, které budou speciální stravu připravovat.

Brno má zhruba 70 základních škol a v nich asi 50 jídelen. Některé slouží pro víc zařízení. Školy zatím nemají ze zákona povinnost zajišťovat dietní stravu. Připravuje ji zatím 20 až 25 procent. „Ze 40.000 dětí každý desátý žák přitom potřebuje některou z forem diety. Děti jsou většinou odkázané na rodiče, kteří jim denně připravují vyhovující jídlo do krabiček," uvedl Hladík.

Město proto finančně podpoří jídelny, které budou vařit pro děti s různými dietami. „Pro personál je to složitější. Musí vařit na oddělených nádobích, musí na to mít vzdělání, projít kurzem, musí trochu upravit i recepty," řekl Hladík. Příplatek 1500 korun měsíčně město kuchařům vyplatí zpětně od začátku roku 2018.

Projekt se zatím netýká školek, které podle Hladíka dietně nevaří prakticky vůbec. „Chceme začít v základních školách, kde je objem strávníků větší, a sekundárně se chceme posunout k mateřským školám," vysvětlil. S rodiči i kuchaři plánuje uspořádat na jaře workshopy, ve kterých budou moct sdílet své zkušenosti, recepty i osvědčené postupy.

Na celorepublikové úrovni chce alespoň jeden bezlepkový oběd ve školách zajistit poslanec a lékař Vlastimil Válek (TOP 09). „Je to téma, které hodlám otevřít v parlamentu na dalším jednání podvýboru pro preventivní programy, přednemocniční péči a práva pacientů," uvedl Válek. Opatření by podle něj usnadnilo život jak dětem s celiakií, tak jejich rodičům. Vedením měst nabízí zajištění seminářů a školení.

Foto pixabay.com | Zdroj ČTK

Štítky diety, obědy, školáci, jídelny, Brno, dieta, základní škola, jídelna, Vlastimil Válek, TOP 09

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brno dá dva miliony na školní obědy pro děti se zdravotní dietou  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.