Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Stovky lidí dnes projdou Brnem za zavražděného slovenského novináře a jeho snoubenku

Stovky lidí se dnes sejdou na tichý pochod centrem Brna k uctění památky zavražděných slovenských snoubenců Jána Kuciaka a Martiny Kušnírové. Událost nazvaná Nechceme zpět 90. léta! Pochod za Jána a Martinu začne v 17 hodin na Maliňáku.

Shromáždění se dá v 17:20 do pohybu po Kobližné směrem na Svoboďák. Tam bude u morového sloupu malé pódium s ozvučením, na kterém postupně vystoupí řečníci z řad novinářů. Celá akce má pouze pietní, výhradně apolitický rozměr.

Vedle desítek slovenských měst také Praha, Paříž, Londýn, Vancouver nebo Dubaj

Ve stejný čas se lidé shromáždí k pietnímu průvodu ve městech po celém světě. Z českých a moravských měst se přidá také Ostrava, Liberec, Jablonec a Praha. Ze světových pak Mnichov, Krakov, Varšava, Londýn, Aberdeen, Dubaj, Paříž, Glasgow, Vancouver, Edinburg, Haag, Stockholm, Peking, Bern, Hong Kong nebo Madrid.

Dvojnásobná poprava

Mladého investigativního novináře, který psal o daňových podvodech lidí napojených na vládní stranu Smer, někdo  minulý týden zastřelil v jeho rodinném domě ve Veľkej Mači v Trnavském kraji. Útočník neušetřil ani jeho snoubenku. Oba podlehli střelným zraněním.

Policii zalarmovala rodina, které se Kušnírová dlouho neozývala. Hlídka nalezla v domě dvě lidská těla. Dvojnásobnou vraždu potvrdil i slovenský policejní prezident Tibor Gašpar. „Ostro odszudzujem tento čin. Slovensko ešte nikdy nebolo dotknuté takýmto bezprecedentným útokom na novinára,“ uvedl Gašpar. „Nasadíme maximálne množstvo policajných hliadok na objasnenie tohto činu,“ slíbil policejní prezident.

Oba byli zabiti střelnou zbraní, každý z nich byl zasažen jednou kulkou - Kuciakova partnerka do hlavy a mladý novinář do hrudi. 

V hledáčku italské mafie

Případ prolétl médii po celém světě. Slovenská vláda nabídla odměnu milion euro za informaci vedoucí k pachateli či pachatelům. Slovenská média nedlouho poté vydala poslední článek, na kterém zavražděný novinář pracoval. Týkal se propojení italské mafie ´Ndrangheta na nejvyšší pracovníky vlády. 

Na základě těchto informací již odstoupila Mária Trošková, asistentka premiéra Roberta Fica (SMER) a předseda bezpečnostního úřadu Viliam Jasaň (SMER), jež článek přímo spojoval s několika mafiánskými rody působícími na Slovensku.

Slovenští policisté již provedli několik zatčení, a to včetně Antonína Vadaly a jeho rodiny, který měl být přímou spojkou mezi mafií a zmíněnými vládními pracovníky.
 

Foto Radio R

Štítky pochod, Brno, Ján Kuciak, Martina Kušnírová, SMER - sociálna demokracia, Paříž, Londýn, Praha, Dubaj, Vancouver, mafie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Stovky lidí dnes projdou Brnem za zavražděného slovenského novináře a jeho snoubenku  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.