Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Masarykova univerzita se rozhodla zvýšit stipendia doktorandům, dostanou dvanáct tisíc

Studenti Masarykovy univerzity (MU) budou dostávat výrazně vyšší doktorské stipendium. Podpora v doktorském prezenčním studiu se zvýší na 12 tisíc korun měsíčně. Do března letošního roku přitom doktorandi pobírali pouhých 7 tisíc korun. O navýšení stipendia rozhodl rektor Mikuláš Bek. Doktorandům vyplatí univerzita navýšenou částku i za uplynulý leden a únor.

Příplatek nad rámec celostátního zvýšení

Nárůst umožnilo navýšení dotace ze strany Ministerstva školství mládeže a tělovýchovy, které zvedlo příspěvek na doktorská stipendia na 11 250 korun. Masarykova univerzita bude tedy svým studentům přidávat ještě další částku z vlastních zdrojů.

„Rozhodli jsme se pro vyšší částku, protože chceme tímto krokem zajistit našim doktorandům dobré podmínky. Současně chceme směřovat k tomu, aby na naší univerzitě studovali jen ti, kteří se studiu chtějí věnovat naplno,“ uvedl rektor Masarykovy univerzity Mikuláš Bek.

S dalšími úvazky si doktorandi doteď přišli na 10 až 25 tisíc 

Do budoucna je podle rektora Beka také důležité motivovat jednotlivá pracoviště univerzity k tomu, aby těm doktorandům, kteří se významně a pravidelně podílejí na výuce či výzkumu, garantovali alespoň částečné pracovní úvazky.

Právě různé úvazky, dohody a další typy stipendií navyšují většině doktorandů na MU příjmy už nyní. Měsíční příjem těchto studentů v prezenční formě studia se na Masarykově univerzitě pohybuje v závislosti na míře úvazků a dohod od deseti do 25 tisíc korun měsíčně.

Studenti jsou spokojeni

S rozhodnutím univerzity jsou spokojení i studenti. „Je to dokonce nad naše očekávání. Původní představa byla navýšení stipendia s tím, že v dalších letech studia by zůstala tato složka ve formě motivační. Rektor Bek ale nakonec přišel s návrhem plošného navýšení ještě o něco vyšším, než je státní dotace,“ uvedla předsedkyně Studentské komory Akademického senátu MU Michaela Tvrdoňová. Podle ní je schválená výše stipendií maximální možná a dál by se měla finanční situace doktorandů řešit formou částečných úvazků.

Pro srovnání, podle portálu Platy.cz má vysokoškolský pedagog průměrný hrubý měsíční plat 27.631 Kč, učitel na základní škole dokonce jen 24.940 korun.

Autoři | Foto Muni.cz | Zdroj s použitím TZ

Štítky doktorandi, stipendia, zvýšení, Masarykova univerzita, univerzita, Mikuláš Bek, studium

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Masarykova univerzita se rozhodla zvýšit stipendia doktorandům, dostanou dvanáct tisíc  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.