Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Zeman udělil milost muži, který při dopravní nehodě zabil svou manželku a syna

Prezident Miloš Zeman udělil milost muži, který při dopravní nehodě usmrtil svou manželku a syna. Omilostněný sice nesplňuje podmínku závažného zdravotního stavu, avšak Zeman jeho další potrestání vnímá jako nadbytečné a kruté. V tiskové zprávě o tom informoval prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček. Možnost udělit milost využil Zeman podeváté.

Odsouzený muž byl ve vězení za ohrožení pod vlivem návykové látky a za usmrcení z nedbalosti, Zeman mu prominul zbytek trestu. Ovčáček uvedl, že prezident se slitoval především nad nezletilým dítětem odsouzeného, které kvůli nehodě přišlo o matku a sourozence.

"Vyhověl tím jak prosbám a přáním ostatních pozůstalých, kteří nyní o nezletilého po dobu uvěznění jeho otce pečují, tak i četným přímluvám řady osob z místa bydliště omilostněného, učiněných již v průběhu trestního řízení," napsal mluvčí.

Už sama nehoda je dostatečným trestem, vysvětlil Ovčáček

Mužův příběh podle Hradu vybočuje svými tragickými okolnostmi z ostatních případů. Usmrcením manželky a syna je totiž doživotně a nejpřísněji potrestán právě řidič a jeho druhý malý syn. "Z humánního hlediska se proto jakékoliv jeho další potrestání zdá jako zcela nadbytečné a z pohledu nezletilého dítěte, které uvězněním otce přišlo o svoji poslední nejbližší osobu, jako velmi kruté a navíc s trvalým negativním dopadem na jeho další psychický vývoj," vysvětlil Ovčáček.

Prezident přihlédl k tomu, že dopravní nehoda nezpůsobila zranění či hmotnou škodu nikomu dalšímu. Řidič před ní vedl řádný život a do vězení nastoupil dobrovolně. Milost se nevztahuje na sedmiletý zákaz řízení, který soudy muži rovněž uložily.

Devět prezidentských milostí

Zeman řekl před předchozími prezidentskými volbami v roce 2013, že milosti nebude udělovat s výjimkou striktně omezeného okruhu humanitárních případů. Z osmi předchozích milostí vzbudilo největší kontroverzi loňské omilostnění dvojnásobného vraha Jiřího Kajínka odsouzeného k doživotí.

Agendu milostí převedl Zeman na ministerstvo spravedlnosti, které jednotlivé žádosti posuzuje a Hradu předkládá jen ty, jež splňují Zemanem stanovené podmínky - pachatel nesmí mít na svědomí závažný trestný čin, musí mít závažné zdravotní problémy a zajištěné rodinné zázemí. Aktuální milost udělil nad rámec obvyklého postupu, ministerstvo mu tuto žádost nepředávalo, sdělila na dotaz mluvčí úřadu Tereza Schejbalová.

Foto Michael Daněk | Zdroj ČTK

Štítky Miloš Zeman, milost, autonehoda, dopravní nehoda, Jiří Ovčáček, Pražský hrad, Jiří Kajínek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zeman udělil milost muži, který při dopravní nehodě zabil svou manželku a syna  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.