Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Brněnská spalovna má nedostatek odpadků, městu hrozí snížení dodávek tepla

Tuhé mrazy posledních dní a jejich předpovídané pokračování do března způsobují nepříjemný problém v dodávkách tepla brněnským domácnostem. Městská spalovna odpadu SAKO, jež dodává brněnským teplárnám horkou páru a vodu, se totiž potýká s nedostatkem odpadu. V následujících týdnech tak hrozí, že bude dodávat do brněnských domácností méně energie.

Třetina tepla do domácností ze spáleného odpadu

Tento týden Brno zasáhly arktické mrazy, které se na území České republiky mají udržet až do začátku března. V tomto období Teplárny Brno výrazně navyšují výrobu tepelné energie pro brněnské domácnosti. Významnou úlohu přitom hraje i městská společnost SAKO, která během roku dodává do sítě brněnské sítě teplo vyrobené z odpadu a to ve formě páry a horké vody. V létě, kdy mají brněnské Teplárny odstávku, se společnost SAKO stává základním zdrojem tepla pro celé město. V zimních měsících potom pro Brno zajistí celou třetinu spotřebovaného tepla.

„Aktuálně naše zařízení na energetické využívání odpadu pracuje na plný výkon a zásoby odpadu k výrobě energie nám tak začínají docházet. V následujících týdnech by to mohlo znamenat, že pro nedostatek odpadu budeme nuceni výkon zařízení snížit a dodávat tak do brněnských domácností méně energie,“ uvedl ředitel společnosti SAKO Ing. Karel Jelínek.

Na vině jsou i nelegální černé skládky

Stovky tun energeticky využitelného odpadu přitom leží na skládkách v okolí Brna. „Ukládání odpadu na skládky je pouze levným a společensky nejméně efektivním řešením, které přesouvá problém na další generace. Kdyby byl tento odpad využit v zařízeních na energetické využívání odpadu, nemusel by se rozkládat v zemi a ničit naše životní prostředí a navíc by se z něj uvolnila čistá energie, kterou umíme distribuovat k odběratelům,“ uvedl Karel Jelínek. V České republice se přitom na skládky ukládá více než 85 % veškerého vyprodukovaného směsného komunálního odpadu, ze kterého by se mohla vyrábět energie tepelná i elektrická při zajištění úspor primárních neobnovitelných zdrojů surovin a energií.

Teplo ze spalování odpadků je levnější než energie ze zemního plynu

Teplo vyrobené v zařízení na energetické využívání odpadu je levnější než teplo vyrobené v teplárnách ze zemního plynu, který je také primárním neobnovitelným zdrojem energie. „Přitom z nepotřebného a nepoužitelného odpadu dnes umíme vyrobit teplo o stejných parametrech jako Teplárny a to environmentálně přijatelnou a ekonomicky výhodnou cestou. Jen je potřeba ho vnímat jako surovinu a ne jako nevyužitelný odpad, kterého se zbavíme zasypáním do země," uzavřel vedoucí oddělení komunikace společnosti SAKO Martin Drozd.

Autoři | Foto SAKO Brno | Zdroj s použitím TZ

Štítky spalovna, SAKO, odpad, nedostatek, dodávka tepla, snížení, Brno, teplo, energie, Česko, Teplárny Brno, Karl Jelinek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brněnská spalovna má nedostatek odpadků, městu hrozí snížení dodávek tepla  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.