Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Komunisté slaví, vzpomínají na Gottwalda a těší se na požehnání od Zemana

Internetové stránky KSČM nejsou místo, kam by nevolič strany, která v loňských podzimních volbách dostala necelých osm procent hlasů, běžně zavítal. Při příležitosti 70. výročí 25. února 1948 to HlídacíPes.org udělal za vás. Je to chmurné čtení.

Přímí následovníci strany, která v Československu neomezeně vládla mezi lety 1948 – 1989, dokonce k výročí připravili na svůj web speciál nazvaný Únor 1948: fakta, dokumenty, očitá svědectví.

Jádro strany krizi překoná

K přečtení, ke studiu i ke stažení nabízejí třeba výběr z myšlenek „prvního dělnického prezidenta“, jinak též masového vraha Klementa Gottwalda.

Možná se i současní komunisté chtějí utěšovat hned tímto úvodním citátem muže, který proslul též jako alkoholik, syfilitik a jako ten, kdo se učil jezdit do Moskvy, jak svým odpůrcům zakroutit krkem:

„Máme, soudruzi, těžkou situaci dnes a ještě i po sjezdu bu­deme mít situace, které budou daleko horší, …já pevně věřím, že jádro strany tuto krizi překoná. Buržoazie se marně raduje, když myslí, že československé komunistické straně je odzvo­něno. Členstvo strany za pomoci kominterny si svoji stranu ozdraví, překoná krizi strany a učiní stranu bojeschopnou.“

Současní soudruzi sice v loňských volbách dostali nejméně hlasů od roku 1989, bojeschopnost jim ale nechybí – soudě podle toho, s jakou samozřejmostí se již při sestavování vlády Andreje Babiše počítá s podporou komunistických poslanců. Zbývá veřejně nezodpovězená otázka – co za to?

Nechvalně známý komunistický novinář Jaroslav Kojzar (dříve Rudé právo, nyní Haló noviny) se v jiném textu z „únorové série“ zamýšlí nad úlohou někdejšího ministra spravedlnosti Prokopa Drtiny.

Obzvláště odporná je tato jeho věta: „A Prokop Drtina? Po podepsání demise rozčarován, prý postojem prezidenta Beneše, se vrhl z okna. Měl však štěstí. Nezahynul.“

Drtina byl od března 1948 ve vyšetřovací vazbě a v prosinci 1953 byl na základě vykonstruovaných obvinění odsouzen k 15 letům vězení.

Do komunistického světa dokonale zapadá i další jeho osud – v roce 1960 byl Drtina sice propuštěn díky amnestii a v roce 1969 byl plně rehabilitován, jenže po nástupu tzv. normalizace byla v roce 1971 jeho rehabilitace revokována.

Za stranu bojeschopnou

Nádavkem komunisté k oslavě únorového puče (v jejich terminologii Vítězného února) přidávají soupis obdivných citátů historických osobností o Klementu Gottwladovi, k jehož odkazu se i současní komunisté nadále hlásí.

Na stránkách lze najít i další pozoruhodnosti, kupříkladu celou sekci „Alternativní informace“ s podtitulem „Informace, které dokládají, že ve světě se děje víc než jen to, co se dočtete v mainstreamu.“

Mediální úsek ÚV KSČM zde vybírá texty s titulky typu „Chudáci Američané. Taková supervelmoc, ale ten Putin si s nimi dělá, co chce. Asi dobrý oddíl“ nebo „Postavte se Americe! Zeman není loutka. Srbský režisér přivezl film o Kosovu a informace, které tu běžně nejsou“

I když to tak po loňských parlamentních volbách rozhodně nevypadalo, komunisté mohou být spokojeni.

Jejich hlas je víc slyšet, jejich poslanci jsou žádané zboží a 21. dubna je na jejich sjezd přijede pozdravit Miloš Zeman. Jako první prezident od dob Gustáva Husáka.

„Hlava státu dává jasně a zřetelně najevo, že nás považuje za legitimní součást demokratického spektra této země,“ radují se komunisté při 70. výročí svého puče.

Zkrátka – členstvo strany si za pomoci Zemana a Babiše svoji stranu ozdraví, překoná krizi a učiní stranu bojeschopnou.


Text byl původně publikován na HlidaciPes.org.

Autoři | Zdroj Hlídací pes

Štítky Komunisti, KSČM, Hlídací pes, Miloš Zeman, Klement Gottwald, komunismus, Únor 1948, krize, Prokop Drtina, Andrej Babiš, Vladimir Vladimirovič Putin, Československo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Komunisté slaví, vzpomínají na Gottwalda a těší se na požehnání od Zemana  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.