Počasí dnes12 °C, zítra12 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Brněnský střed bude dotovat kavárny a restaurace, které poskytují WC pro veřejnost zdarma

Radnice Brna-středu se rozhodla odměnit podniky, které v centru Brna poskytují WC pro veřejnost zdarma.Kavárny, bary, restaurace a další podniky poskytující občerstvení tak podle radnice rozšíří a posílí síť veřejně přístupných toalet. Přihlášené podniky dostanou od města 10 tisíc korun za rok.

Úkolem dotačního programu FREE WC je finančně podpořit jak restaurační podniky, které umožňují využití svých toalet pro občany i turisty, a to bezplatně a bez požadavku na útratu v daném podniku, tak i nové podniky, které o tomto režimu dosud neuvažovaly. Jako protihodnotu nabízí radnice Brno-střed částečnou kompenzaci nákladů na úklid a hygienické potřeby. Od projektu si slibuje významné rozšíření veřejně dostupných toalet zdarma v centru města.

Finance pro 46 podniků

„Pro FREE WC jsme vyčlenili z rozpočtu celkem 460 000 korun, to znamená, že můžeme ročně podpořit až 46 podniků. Doufám, že v naší městské části najdeme podniky, které budou mít stejný zájem jako my, a to stát se jak pro obyvatele, tak pro turisty přátelskou a vstřícnou oblastí, kam se budou rádi vracet", uvedl k programu starosta městské části Brno-střed Martin Landa.

Každý z přihlášených podniků, pokud splní požadavky, získá podporu formou dotace ve výši 10 000 korun na jeden rok. Podmínkou je, že zapojený podnik bude viditelně označen logem

FREE WC a umožní návštěvu toalet bezplatně nejen hostům, ale i ostatním. Radnice Brno-střed bude u podaných žádostí přihlížet hlavně k umístění provozovny, vzhledu provozovny a toalet, možnosti využití přebalovacího pultu a důležitá bude také bezbariérovost. Vedlejšími kritérii jsou pak otevírací doba podniku, vzdálenost od jiných podpořených podniků a počet podpořených podniků jednoho žadatele.

Ve světě je to běžné, míní starosta

Tento systém veřejně přístupných toalet v restauracích je ve světě běžný a turisté jsou na něj zvyklí. Navíc je to velmi rychlé řešení a je také významně méně nákladné než budovat nové veřejné toalety. V mnoha podnicích tento režim již funguje i bez naší dotace. Rádi bychom tento režim nejen ocenili, ale také přispěli k jeho rozvoji. Bylo by velice pěkné, kdyby se brněnští podnikatelé zapojili a pomohli nám přiblížit Brno světu", doal Landa.

Aktuálně je vypsána výzva, se kterou se zájemci mohou seznámit na webu radnice v sekci Dotace a záštity. Vlastní žádosti o dotaci pak budou přijímány od 23. března do 6. dubna.

Radnice Brno-střed už od 1. ledna 2018 poskytuje služby veřejných toalet, které provozuje, zdarma. Jedná se konkrétně o toalety v parku při ulici Rooseveltově, na Malinovského náměstí proti budově Magistrátu města Brna, v Tržnici Brno na Zelném trhu a také toalety na konci Uličky Václava Havla na Kapucínských zahradách.

Autoři | Foto pixabay.com | Zdroj s použitím TZ

Štítky veřejné toalety, wc, Brno-střed, centrum, zdarma, dotace, toaleta, restaurace, Brno, radnice, Martin Landa, Václav Havel

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brněnský střed bude dotovat kavárny a restaurace, které poskytují WC pro veřejnost zdarma  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.