Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Válečný veterán generál Emil Boček zítra oslaví 95. narozeniny

Generál Emil Boček patří mezi hrdiny leteckých bojů druhé světové války. V roce 1939 ilegálně opustil území protektorátu a vstoupil do československé zahraniční armády. V Británii prodělal letecký výcvik a jako stíhací pilot se účastnil bojů na západní frontě. Je posledním žijícím českým pilotem, který usedl v britské RAF do kokpitu stíhacího letounu. Letos 25. února oslaví 95. narozeniny.

Brněnský rodák uprchl z protektorátu přes Bejrút do Francie, kde se poprvé zapojil do bojů. Později se přesunul do Británie, kde sloužil jako mechanik u 312. stíhací perutě. V roce 1943 byl poslán na výcvik do Kanady a od října 1944 sloužil jako stíhač u československé 310. stíhací perutě. Na svém kontě má 26 operačních letů.

Po válce byl v roce 1946 z armády propuštěn a zařídil si opravnu motocyklů. Po komunistickém puči pracoval v podniku Mototechna, později se až do odchodu do důchodu v roce 1988 živil jako soustružník.

Po obnovení demokracie po roce 1989 byl morálně a politicky rehabilitován a několikrát povýšen. Do generálské hodnosti ho povýšil prezident Miloš Zeman, který jej v květnu 2014 jmenoval brigádním generálem a v květnu 2017 generálmajorem. Za bojové hrdinství obdržel vysoká československá a britská válečná vyznamenání.

Prezident Václav Klaus mu v roce 2010 propůjčil nejvyšší státní vyznamenání, Řád Bílého lva. O jeho životě vznikl v roce 2012 dokumentární film Nezlomný. V Brně-Bystrci, kde Boček žije, po něm v roce 2016 pojmenovali tramvaj. Mimo jiné je také čestným občanem rodného města.

Foto Emil Boček | Zdroj ČTK

Štítky Emil Boček, narozeniny, Velká Británie, druhá světová válka, Royal Air Force, Západní fronta, Francie, Kanada, Bejrút, Mototechna, Miloš Zeman

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Válečný veterán generál Emil Boček zítra oslaví 95. narozeniny  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.