Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Rys Kryštof stále zůstává v Moravském krasu a daří se mu dobře, partnerku si hledal i u Vyškova

Vzácný rys ostrovid stále zůstává v Chráněné krajinné oblasti Moravský kras, je v dobré kondici. Rysi nyní mají období říje, samici proto nedávno hledal i u Vyškova či brněnských Řečkovic. Z krasu kvůli partnerce může odejít natrvalo. Vědci loni v červnu rysa odchytili a připevnili mu sledovací zařízení.

Rys dostal při odchytu jméno Kryštof. Díky telemetrickému obojku vědci nyní přesně vědí, kdy a kam chodí, také kdy a kde loví a kam si kořist schovává. V lokalitách pak rozmisťují fotopasti. „U rysů nyní vrcholí období říje, kdy aktivně vyhledávají samice, není vyloučeno, že Kryštof z krasu za nějakou odejde," uvedl  zoolog z Ústavu ekologie lesa brněnské Mendelovy univerzity Martin Duľa.

V krasu se totiž žádná rysí samice nevyskytuje. Nejbližší žijí od krasu desítky kilometrů daleko, například v Moravskoslezských Beskydech, odkud Kryštof přišel. A Kryštof samici hledá. Mimo jiné i z údajů na obojku vyplynulo, že z krasu nyní podniká výpady i do jiných oblastí. Podle vědce byl i poblíž Vyškova či brněnské městské části Řečkovice. Vždy se ale vrátil zpět. „Odejít však může ze dne na den, denně jsou rysi schopni ujít třeba desítky kilometrů," uvedl zoolog.

V krasu se Kryštof zdržuje minimálně od září předloňského roku. Pochutnává si na muflonech či na srnčím. Z údajů z obojku také vyplynulo, že se pohybuje na poměrně rozsáhlém území, do kterého jsou zahrnuta i větší města jako Blansko či Adamov, a to zhruba na 200 kilometrech čtverečních.

Rys ostrovid je největší kočkovitá šelma žijící na českém území. Největšípopulace žije v jihozápadních Čechách a navazujících oblastech v Bavorsku a Rakousku, kde je 60 až 80 dospělých rysů.

Foto Mendelova univerzita | Zdroj ČTK

Štítky rys, Kryštof, potrava, páření, Moravský kras, Vyškov, Řečkovice, chráněná krajinná oblast, Ústav ekologie lesa, Mendelova univerzita v Brně

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Rys Kryštof stále zůstává v Moravském krasu a daří se mu dobře, partnerku si hledal i u Vyškova  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.