Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Na jižní Moravě se do exekuce dostává stále více lidí

Na jižní Moravě loni vzrostl počet lidí v exekuci. Bylo jich už 79.072, což je o 550 více než v roce 2016. Ukázala to aktualizovaná mapa exekucí, kterou sestavila nezisková organizace Otevřená společnost. V celé republice má téměř desetina lidí nad 15 let nějakou exekuci. Celkem je to 863.000 lidí a za poslední rok jich zhruba 31.000 přibylo.

Podíl osob v exekuci loni vzrostl i na jihu Moravy. Za loňský rok se už přiblížil osmi procentům. Celkový počet exekucí za loňský rok ale klesl o 2,5 procenta na 466.750. Také průměrný počet exekucí na jednu osobu se
meziročně snížil v regionu ze 6,1 na loňských 5,9.

Nepomáhá ani nízká nezaměstnanost

V celé republice počet lidí v exekuci stoupl za rok o 3,4 procenta i přes rekordně nízkou nezaměstnanost a rostoucí mzdy. „Ani vyšší platy a to, že mají lidé zaměstnání, jim nepomůže se z dluhové pasti dostat. Neustále platí jen úroky a sankce," uvedl autor mapy Radek Hábl.

Polovina lidí dluží méně než 10.000 korun. Podle Hábla většinu vymáhané sumy činí hlavně náklady. Průměrná jistina dosahuje 65.000 korun. Tři a více exekucí má téměř půl milionu lidí. Celkem 151.000 lidí nad 15 let má přes deset exekucí. Je to asi 10.000 lidí mezi 18 a 29 lety a asi 6000 seniorů nad 65 let. Podle Hábla je 90 procent exekucí nevymahatelných.

V Ústeckém kraji je v exekuci 18 procent lidí nad 15 let, v Karlovarském 17 procent a v Libereckém 12 procent. Nejlepší je situace na Vysočině a ve Zlínském kraji, kde má exekuci zhruba šest procent obyvatel starších 15 let.

Dluhy většinou vymáhají instituce - dopravní podniky, telekomunikační firmy či sociální správa. Podle člena prezidia Exekutorské komory Petra Polanského by měla existovat možnost, aby bylo třeba po pěti letech bezvýsledného vymáhání možné proces zastavit. Pokud by věřitel nechtěl, měl by složit poplatek na další pokračování řízení, a to třeba 500 korun na rok. Komora souhlasí také s tím, že by se dlužníkovi měla z výdělku strhávat jen určitá část. Zbýt by mu tak mělo víc než nezabavitelné minimum, motivovalo by to k hledání lepší práce a rychlejšímu splácení.

Zdroj ČTK

Štítky exekuce, jižní Morava, Jihomoravský kraj, Otevřená společnost, Morava, Exekutorská komora České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na jižní Moravě se do exekuce dostává stále více lidí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.