Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Zastupitelstvo brněnského středu doporučilo odsun nádraží k řece

Zastupitelstvo městské části Brno-střed v pondělí podpořilo stavbu brněnského vlakového nádraží v odsunuté poloze u řeky. Druhou variantou je stavba v centru pod Petrovem blízko současného nádraží, které už však kapacitně nestačí. Odsun hlavního nádraží podpořil už v lednu Jihomoravský kraj. Brno se vyjádří na konci února, nechává si zpracovat ještě průzkum veřejného mínění. Rozhodnutí kraje a města je pouze doporučení vládě, která nakonec o poloze nového nádraží rozhodne.

Na zasedání zastupitelstva přišlo z řad veřejnosti několik lidí, kteří prosazují zachování nádraží v centru. „Nesouhlasíme s argumenty pro dsun nádraží k řece. Nejnovější studie poveditelnosti ukázala, že lze provést rekonstrukci nádraží ve variantě Petrov, jak technicky, tak dopravně. Tato varianta je dokonce výhodnější z hlediska financí a hlavně  má podporu veřejosti," uvedl za protestující Miroslav Patrik z Alianc občanů pro nádraží v centru.

Pro nádaží v centru jen Zelení a Žít Brno

Hlasování předcházela dlouhá politická debata, ve které zastupitelé vyjadřovali názor na jednotlivé varianty. Pro nádraží v centru pod Petrovem se vyjádřili koaliční Zelení a Žít Brno, pro odsun naopak koaliční ANO a KDU-ČSL i opoziční strany ČSSD, ODS, TOP 09 a KSČM. Pro variantu odsunu nádraží nakonec hlasovalo 29 zastupitelů, 11 jich bylo proti, jeden zastupitel se hlasování zdržel.

Stavba nádraží má trvat zhruba šest let. U řeky má stát od 42 do 45 miliard korun, pod Petrovem od 42 do 56 miliard korun. Podle studie proveditelnosti, kterou nechala zpracovat Správa železniční dopravní cesty, by se mohlo u řeky začít stavět v roce 2020, zatímco pod Petrovem nejdříve v roce 2026.

Stanovisko městské části nemá takovou váhu, jako bude mít rozhodnutí Brna. Nicméně koalice v městské části je obdobná té na magistrátu, Brnu-střed vládne Žít Brno, ANO, KDU-ČSL a SZ, na magistrátu je v koalici navíc ještě TOP 09. V obou zastupitelstvech jsou pak i zástupci ČSSD, ODS a KSČM, kteří se dlouhodobě vyjadřují pro odsun. Nedávno mu vyjádřila podporu i Kancelář architekta města Brna.

Foto Martin Šeda | Zdroj ČTK

Štítky odsun nádraží, zastupitelstvo, Brno-střed, Brněnský Petrov, Brno, městská část, Žít Brno, Jihomoravský kraj, ČSSD, ODS, KSČM, ANO 2011

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zastupitelstvo brněnského středu doporučilo odsun nádraží k řece  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.