Počasí dnes12 °C, zítra12 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Zámek Uherčice čeká rozsáhlá rekonstrukce za víc než sto milionů

Jednu z nejzanedbanějších památek v majetku státku, zámek Uherčice na Znojemsku, čeká rozsáhlá rekonstrukce. Památkáři uspěli s projektem, na který dostanou z evropských fondů 94 milionů korun. Dalších 16,6 milionu přispěje stát.

Mimořádně zajímavý a mimořádně zanedbaný ohromný zámek

Státní zámek Uherčice patří k největším zámeckým areálům v České republice. Je ale velice zanedbaný a část prostor je v havarijním stavu. Založen byl na přelomu 15. a 16. století a jeho největší hodnotou je mimořádně kvalitní
architektonická a prostorová podoba celku, daná složitým stavebním vývojem.

Renesanční vzhled zámku tak doplňují barokní a neoklasicistní interiéry a spolu s romantickým krajinářským parkem je zapojený do širší jihomoravské krajiny. Díky různým stavebním a uměleckým epochám, které jsou do historie Uherčic vepsány dodnes, je zámek někdy označován jako učebnice slohů.

Projekt oprav zámku je zaměřený na vzorovou památkovou obnovu nejhodnotnějších částí areálu. „Budou odstraněny nepůvodní a nevyhovující stavební zásahy, vybudovány inženýrské sítě a technická infrastruktura areálu, dále budou provedeny restaurátorské a konzervační práce v rámci historických objektů," uvedla mluvčí Národního památkového ústavu Dagmar Šnajdarová.

Součástí památkové obnovy financované z IROP bude obnova a restaurování křídla zámku s Banketním sálem včetně zázemí pro pořádání kulturních akcí. V návaznosti na restaurované schodiště na hlavním nádvoří budou obnoveny přístupové prostory před Banketním sálem. Jde o modrý pokoj s květinovou výmalbou, pokoj s tureckým stanem, prostory mezipatra a chodby navazující na arkádu.

„Pozornost bude taky věnována vybudování technické infrastruktury v areálu zámku - vnitřní rozvody elektro, vodovod, plynofikace části objektu, kanalizace. Bude obnoven objekt koníren, zde bude vybudováno zázemí pro návštěvníky, pokladna, šatna, vstupní expozice, prodejna," uvedla Šnajdarová.

Součástí projektu je i řešení bezbariérového přístupu do části areálu zámku. Oprav se dočká i arkádové a hlavní nádvoří s návazností na prostor sala terreny. Projekt zahrnuje i obnovu fasád s cílem zachránit zanikající architektonické prvky sgrafitové výzdoby, obnovu drobné architektury v zahradách a vybudování informačního a orientačního systému v areálu zámku včetně zahrad a romantického parku.

„Hlavním cílem projektu je obnova staveb s velkým podílem restaurátorských prací a památková obnova díla zahradního umění. Chceme zvýšit atraktivitu objektu pro návštěvníky, zlepšit standard poskytovaných služeb a rozšířit nabídku návštěvníkům, zpřístupnit část památky pro návštěvníky s omezenou mobilitou," dodala Šnajdarová.

Foto Zámek Uherčice | Zdroj ČTK

Štítky Zámek Uherčice, rekonstrukce, dotace, Uherčice, zámek, projekt, okres Znojmo, Česko, Národní památkový ústav

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zámek Uherčice čeká rozsáhlá rekonstrukce za víc než sto milionů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.