Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Životní styl v Brně je podle prestižního ekonomického magazínu šestý nejlepší v Evropě

Ohromný úspěch pro Brno! Prestižní britský ekonomický magazín fDi vydávaný The Financial Times umístil hned ve dvou kategoriích Brno do desítky nejlepších měst Evropy. V konkurenci téměř 500 měst a regionů uspělo Brno v kategorii Lidský kapitál a životní styl (6. místo) a Strategie podpory zahraničních investic (10. místo).

489 evropských měst a regionů spolu pomyslně soupeřilo v oblastech ekonomický potenciál, pracovní trh, efektivita nákladů, infrastruktura a podnikatelská přívětivost. Žebříček sestavuje časopis fDi na základě hodnocení poroty složené z ekonomů, analytiků, specialistů veřejného sektoru a bankovnictví.

Životní styl na šestém místě Evropy, investice na desátém

V kategorii Lidský kapitál a životní styl se mezi středně velkými evropskými městy Brno umístilo na 6. místě. Obhájilo tak pozici v top desítce z roku 2016, kdy se umístilo dokonce na 4. místě.

Odborná komise hodnotila také strategie podpory přílivu zahraničních investic. I zde bylo Brno zařazeno mezi deset nejlepších středně velkých evropských měst. „Přitažlivost města Brna pro zahraniční investory zůstává i nadále velmi vysoká, a to především díky kvalifikované pracovní síle a vysoké kvalitě života," přiblížil náměstek primátora pro oblast Smart City Jaroslav Kacer. Brňany může ocenění těšit o to víc, že v této kategorii jejich město obhájilo 10. místo už podruhé za sebou.

Brno boduje už druhý ročník po sobě

Časopis fDi se zaměřuje na informace, rozbory a hodnocení přímých zahraničních investic, které odborníci považují za hlavní motor ekonomik. Redakce vyhlašuje anketu Města a regiony budoucnosti (European Cities & Regions of the Future) každé dva roky. Zohledňuje při tom ekonomický potenciál měst a regionů, jejich strategické plány při podpoře zahraničních investic a také úroveň obyvatel.

Města a regiony proto žádají o zpracování odpovědí v dotazníku, který se ptá na průběh získávání zahraničních investorů a na péči o ně, na strategické projekty a na další ekonomické údaje, například na průměrné ceny pronájmů kancelářských a průmyslových prostor, na výši průměrných mezd a na ceny energií.

Brno v žebříčku fDi figurovalo i za roky 2016/17. Stejně jako letos se tehdy umístilo v kategoriích Lidský kapitál a životní styl a Strategie podpory zahraničních investic. K tomu se navíc dostalo do souhrnného žebříčku deseti "východoevropských" (přestože bychom o tomto geografickém zařazení mohli polemizovat) měst budoucnosti.

Štítky Brno, top evropská města, The Financial Times, životní styl, investice, Evropa, časopis, Financial Times, Jaroslav Kacer

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Životní styl v Brně je podle prestižního ekonomického magazínu šestý nejlepší v Evropě  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.