Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Ústavní soud dostal kvůli volbám v Brně-sever dvě stížnosti

Ústavní soud (ÚS) obdržel kvůli zrušeným volbám v městské části Brno-sever dvě ústavní stížnosti. Jednu podala městská část a její rada, druhou svým jménem starosta Rostislav Hakl (ČSSD).

Do obou stížností advokát Zdeněk Koudelka zapracoval žádost o přednostní projednání věci a odklad vykonatelnosti verdiktu Krajského soudu v Brně, podle kterého jsou volby neplatné kvůli kupčení s hlasy. Stížnosti dostali na starost soudci Vladimír Kůrka a Jan Musil, sdělila dnes mluvčí ÚS Miroslava Sedláčková.

Obě stížnosti se týkají téhož, tedy zrušených voleb, každá však argumentuje porušením jiných práv. Hakl stížnost podal jako zvolený zastupitel, který soudním rozhodnutím přišel o možnost vykonávat svůj mandát. V případě městské části jde o porušení práva na samosprávu, řekl Koudelka. Verdikt totiž znamená například to, že na příští rok bude mít městská část rozpočtové provizorium.

Je možné, že soud stížnosti spojí do jednoho řízení. O výsledku nebude hlasovat plénum. Na základě aktuálních vnitřních předpisů stížnosti projedná tříčlenný senát. Délku rozhodování nelze předjímat. O podobných stížnostech soudci rozhodují v průměru šest měsíců, mnohdy je ale vyřizují mnohem rychleji. "Soud si je vědom naléhavosti a závažnosti věci," uvedla Sedláčková. Termín opakovaných voleb ještě není oficiálně známý, ministerstvo zvažuje 14. březen 2015.

Krajský soud v Brně volby zrušil kvůli kupčení s hlasy Romů, kteří měli volit starostu Hakla za bezplatný vstup na zábavu s jídlem a pitím zdarma. Ústavní stížnost jednomyslně schválili radní městské části, kterou dosud řídí koalice ČSSD a ODS. S verdiktem krajského soudu nesouhlasí. "Potenciálně ovlivněných voličů totiž bylo málo. Proto požadujeme, aby byly volby platné," uvedl minulý týden Hakl.

Návrh na neplatnost voleb v Brně-sever podal ke krajskému soudu lidovecký zastupitel Petr Hladík. Poukazoval na to, že Romové volili za peníze nebo vstup na zábavu. Akci pro ně uspořádal Adam Adámek, jenž to vysvětlil tím, že chtěl Romy jen naučit volit, aby se měli lépe. Podle soudu Romové nešli k volbám svobodně. Hakl od počátku odmítá, že by se na akci nějak podílel a někomu za hlas něco dával.

Ve volbách v části Brno-sever zvítězilo Sdružení občanů Lesné s devíti mandáty mezi 35 zastupiteli, druhé ANO získalo mandátů šest stejně jako třetí ČSSD. Čtyři mandáty měli lidovci a po dvou TOP 09, Strana zelených, KSČM, A co Brno? a ODS.

Zdroj: ČTK
Foto: Kirk, Wikipedie

Štítky volby, soud, obce, Brno-sever, Ústavní, ústavní soud, městská část, ČSSD, Zdeněk Koudelka, Miroslava Sedláčková, Krajský soud v Brně, Vladimír Kůrka, Jan Musil

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ústavní soud dostal kvůli volbám v Brně-sever dvě stížnosti  |  Krimi  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.