Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Soud vynese rozsudek v kauze bývalého šéfa městské policie

Brněnský městský soud dnes vynese rozsudek v kauze bývalého ředitele brněnské městské policie Jaroslava Přikryla, jemuž hrozí až rok vězení za zahlazování dopravních přestupků jeho známých. Přikryl vinu popírá. Podle spisu dal u 31 dopravních přestupků pokyn svým podřízeným, aby je řešili nikoli pokutou, ale domluvou.

Přikryl tvrdí, že šlo o mimořádné případy, přičemž po svých podřízených chtěl pouze to, aby je důkladněji a citlivěji projednali.

Bývalý šéf brněnských strážníků při minulých jednáních zdůraznil, že šlo o sporné přestupky. Třeba v jednom případě byl přestupek řešen domluvou u ženy, která špatně parkovala, když vezla příbuznou do porodnice. Případy, u nichž obžaloba vytýká Přikrylovi pochybení, se týkají řidičů, kteří si u něj coby u ředitele stěžovali na příliš tvrdý postup strážníků.

Přikrylova kauza souvisí s několika dalšími. V září 2012 dal soud pokutu 30.000 korun tehdejšímu náměstkovi ředitele brněnské městské policie Milanu Šimonovi za to, že zahladil své známé dopravní přestupek. Šimon s verdiktem nesouhlasí. Uvedl, že šlo o komplot, za kterým stojí jeho někdejší nadřízený Přikryl.

Následně byl i Přikryl obviněn z toho, že také on takto postupoval. Přikryl se pak pokusil dokázat, že nepostupoval nestandardně. Nechal proto vytáhnout ze systému strážníků přestupky, které byly řešeny původně pokutou a byly změněny na domluvu. Tím, že předal 119 spisů s osobními daty lidí státnímu zastupitelství, si vysloužil další stíhání pro neoprávněné nakládání s citlivými informacemi. Soud jej za to potrestal 15 měsíci vězení s podmíněným odkladem na tři roky. Následně byl odvolán z místa ředitele brněnské městské policie a musel od strážníků odejít. Nejvyššísoud ale tento verdikt zrušil a nařídil městskému, aby se kauzou zabýval znovu.

Zdroj: ČTK

Štítky brno, městska policie, soud, přikryl, Jaroslav, obecní policie, Městský soud v Brně

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Soud vynese rozsudek v kauze bývalého šéfa městské policie  |  Krimi  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.