Počasí dnes12 °C, zítra12 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Nejvyšší soud zamítl dovolání ochrnutého cykloturisty, žádal vyšší náhradu

Nejvyšší soud (NS) zamítl dovolání muže, jenž zcela ochrnul po pádu na zvlněné cyklostezce nedaleko obce Podůlší na Jičínsku. Od obce vysoudil milionové odškodnění, požadoval však výrazně vyšší částku, zjistila dnes ČTK z usnesení publikovaného v soudní databázi.

Neštěstí se stalo v srpnu 2009. Cyklista najel na terénní vlnu, kterou soudy později označily za nečekanou překážku. Zodpovědnost za ni nese obec, přes jejíž katastr stezka vedla. Cyklistovi bylo tehdy 65 let, ale do té doby vedl aktivní život, sportoval a pracoval. Po zranění zůstal upoutaný na lůžko a odkázaný na péči druhých.

Ještě před vypuknutím sporu mu obec vyplatila odškodnění v řádu statisíců korun. Muž ale žádal podstatně více. K Okresnímu soudu v Jičíně podal žalobu o náhradu škody na zdraví v celkové výši 6,3 milionu korun.

Okresní soud mu nad rámec již vyplacených peněz přiznal 2,7 milionu korun. Verdikt pak potvrdil Krajský soud v Hradci Králové. V řízení kromě obce Podůlší figuruje také pojišťovna, lze tak předpokládat, že ponese podstatnou část nákladů na odškodnění.

Muž reagoval dovoláním k NS. Poukazoval na to, že poranění míchy u něj postupně vedlo k řadě různých zdravotních omezení a komplikací. Justice ale jeho stav zahrnula pod jedinou bodovanou položku označovanou jako inkompletní kvadruplegie. Dovolání prosazovalo jiný výklad vyhlášky: součet bodového odhodnocení různých zdravotních následků.

NS však verdikt potvrdil. Justice prý respektovala požadavky zákona i zásadu přiměřenosti. Zároveň NS připomněl, že okresní soud oproti základním tabulkám výrazně zvýšil odškodnění za ztížení společenského uplatnění, a to zejména proto, že pětašedesátiletý muž žil před úrazem velmi aktivně. 

"Soudy se zcela správně zaměřily na porovnání dosavadních společenských aktivit a konkrétních možností uplatnění poškozeného před úrazem se stavem, který u něj nastal poté a omezil ho různou měrou v jednotlivých oblastech jeho života," stojí v usnesení.

Zdroj: ČTK

Štítky Podůlší, okres Jičín, okresní soud, Krajský soud v Hradci Králové, Jičín, nejvyšší soud

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nejvyšší soud zamítl dovolání ochrnutého cykloturisty, žádal vyšší náhradu  |  Krimi  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.