Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Justice nechybovala při prodloužení vazby manželky lihového bosse

Justice nechybovala, když v květnu prodloužila vazbu Stanislavy Březinové, manželky údajného šéfa lihové mafie Radka Březiny. Ústavní soud její stížnost odmítl jako zjevně neopodstatněnou. Březinová se do vazby dostala v lednu kvůli obvinění z účasti na organizované zločinecké skupině a nadržování. Na Ústavní soud se už v minulosti neúspěšně obrátila.

Vazbu prodloužil v květnu Okresní soud v Olomouci, v červenci jeho rozhodnutí potvrdil krajský soud. Soudy nepřijaly kauci, písemný slib obviněné ani záruku nabídnutou farářem. "Návštěvy mší svatých ani víra zřejmě nedokázaly zabránit obviněné v páchání trestné činnosti," uvedl krajský soud k farářově nabídce. Hlavním důvodem vazby byla obava z útěku.

Podle Březinové ale soudy vazbu založily na spekulacích. Veřejný zájem na jejím dalším pobytu v cele už podle Březinové neexistoval. Ústavní soud ale žádný exces nezjistil. "Krajský soud vycházel z podloženého podezření, že stěžovatelka se stíhaného  jednání dopustila, přičemž zdůraznil jeho společenskou nebezpečnost," stojí v usnesení. Ústavní soud ale nijak nepředjímá výsledek trestního řízení. Vyjádřil se pouze k podmínkám prodloužení vazby. Kdyby stížnosti vyhověl, mohla by žena případně žádat odškodnění.

Od ledna je ve vazbě také manžel Březinové Radek, údajný šéf lihové mafie. Společně s bratrem Tomášem Březinou a Tomášem Pantlíkem se od května před olomouckým soudem zodpovídal ze skrytých zásob nezdaněného lihu v utajených skladech v Olomouci, Stojčíně na Pelhřimovsku a ve Valašském Meziříčí. 

Proces je nyní přerušený. Soudce čekal na podání obžaloby v úzce souvisejícím případě takzvané lihové mafie. Skupina údajně připravila stát na daních o 6,7 miliardy korun, což je rekordní škoda. Státní zastupitelství obžalobu podalo v polovině října. Obě kauzy by se nyní měly spojit.

Zdroj: ČTK
Foto: Millenium187, wikipedia.org

Štítky ČR, soud, daně, líh, vazba, Ústavní, brno, alkoholová, kauza, alkohol, boss, únik, ústavní soud, mafie, krajský soud v Česku, Březiny, Okresní soud v Olomouci

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Justice nechybovala při prodloužení vazby manželky lihového bosse  |  Krimi  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.