Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Zmlátil a ubodal seniora. Pak zapálil chatku s mrtvým tělem uvnitř. Odsedí si sedmnáct let

Brněnský krajský soud potrestal za vraždu seniora v Brně pětatřicetiletého Martina Lysáčka, do vězení se zvýšenou ostrahou má jít na 17 let. Podle obžaloby v chatové oblasti v brněnských Černovicích v březnu zavraždil sedmdesátiletého muže, chatku poté zapálil. Obžalovaný soudu pouze řekl, že je nevinný. Rozsudek je nepravomocný, strany si ponechaly zákonnou lhůtu pro možnost odvolání.

Podle státního zástupce Ivana Hrazdiry muž seniora bodl do hrudi a opakovaně ho pořezal a rovněž opakovaně ho udeřil do hlavy a krku neznámým tupým předmětem, čímž mu způsobil mnohačetná poranění. Potom si z chatky vzal airsoftovou zbraň, lovecký nůž, zapalovač, svítilny a maskáčové kalhoty. Následně v chatce podle obžaloby úmyslně založil požár a utekl. V činu lze podle Hrazdiry "spatřovat takovou míru surovosti, která se vymyká z obyčejů obdobných trestných činů". Oběť se udusila vlastní krví.

O vině obžalovaného podle předsedy senátu Miloše Žďárského nebylo pochyb. Uvedl mimo jiné, že o ní jasně hovoří biologický materiál poškozeného, který se našel za nehty obžalovaného Lysáčka. Jmenoval také řadu svědků, kteří podporují body uvedené v obžalobě.

„Je to jednoznačně prokázaný vražedný útok, který ukazuje na extrémně vysokou míru brutality a který se vymyká z rámce trestných činů této kategorie, tedy vraždy," uvedl předseda senátu Žďárský.

Státní zástupce zváží možnost odvolání. „Pokud jde o vyhlášený rozsudek, jediné, s čím bych snad polemizoval, je výše trestu. Jsem přesvědčený o tom, že vzhledem k osobě pana obžalovaného a vzhledem k tomu, jakého trestného činu se dopustil, měl být uložen trest přísnější," řekl po vyhlášení rozsudku žalobce Hrazdira.

Obžalovaný odmítl vypovídat, nevyužil ani možnost závěrečné řeči. Řekl jen, že je nevinný. V přípravném řízení uvedl, že byl u muže pro papírky na balení cigaret. Řekl, že ho našel sedět mrtvého na gauči a snažil se mu dát umělé dýchání. Potom u něj vypil láhev alkoholu, vzal si nějaké věci, jako svítilnu nebo kalhoty, a odešel. Požár objasnil tím, že nejspíš při odchodu shodil svíčku, která v chatě hořela.

Znalkyně z oboru psychiatrie Milena Zimulová u soudu uvedla, že obžalovaný netrpí žádnou duševní poruchou, která by měla vliv na jeho rozpoznávací a ovládací schopnosti. U soudu mimo jiné vypovídali manželé, kteří u chatek venčili psa a viděli odtud někoho vybíhat. „Měl hlavu zakrytou mikinou, obličej zapatlaný něčím červeným, to bylo i na mikině. V první chvíli jsme si myslela, že hrají paintball, v ruce držel nějakou zbraň," uvedla svědkyně.
 

Foto ilustrační foto, Dominik Svoboda | Zdroj ČTK

Štítky vražda, trest, požár, soud, vězení, Krajský soud v Brně, Brno, Černovice, trestný čin

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zmlátil a ubodal seniora. Pak zapálil chatku s mrtvým tělem uvnitř. Odsedí si sedmnáct let  |  Krimi  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.