Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Likvidace brněnského tržiště na Pohořelci byla nezákonná, tvrdí soud

Ztržení tržnice na Pohořelci v centru Brna bylo nelegální. Tak včera rozhodl brněnský krajský soud. Plechové stánky tržnice tehdy šly dolů z rozhodnutí Městské části Brno-střed. O rozhodnutí soudu dnes informoval Brněnský deník Rovnost.

Radnice brněnského středu nechala loni v listopadu stánky na Pohořelci demontovat a odvést, jelikož prý tržnice představovala překážku na silnici. To posvětil i silniční úřad. Samotné demolici pak předcházela dvoutýdenní lhůta, ve které měli majitelé možnost stánky odstranit. Dcera majitele Alex Plisková se tehdy obrátila na policii, ta však neshledala odstranění stánků jako trestný čin ani přestupek. Věc tak došla k soudu.

Ten ve středu označil jak výzvu, tak samotnou demolici stánků, za nezákonnou. „Neexistoval žádný zákonný podklad vydat předmětnou výzvu ani odstranit stavbu,“ zdůvodnila Rovnosti mluvčí Krajského soudu v Brně Eva Sigmundová.

Dcera původního majitele Josefa Richarda Plisky, jenž zemřel krátce před loňskou likvidací, současná majitelka stánků Alex Plisková rozhodnutí soudu uvítala. „Věřila jsem ve spravedlnost. Od začátku jsem tvrdila, že stánky zbourali nelegálně,“ uvedla Deníku.

Radnice městské části nyní bude čekat na písemné doručení rozsudku. „Nepochopili jsme, proč soud rozhodl podle stavebního zákona a nikoli podle silničního. Při překážce na silnici se nerozhoduje, zda jde o černou stavbu, ale jestli má nebo nemá co dělat na veřejné silnici. Pravděpodobně proto využijeme našich právních prostředků,“ prozradil Deníku další kroky brněnský radní Svatopluk Bartík.

Tržnice fungovala v Brně přes 20 let, přičemž první smlouva mezi pronajímatelem a nájemcem vznikla v roce 1992. Pliskova firma stavby koupila v roce 2000. Podle loňského vyjádření mluvčí Městské části Brno-střed Denisy Kapitančikové byly stánky stavbou dočasnou do roku 2008 a od té doby byla tržnice provozovaná nelegálně. 

Město již při loňské likvidaci oznámilo, že by na místě chtělo mít nové lavičky a parčík se zelení.

Foto Martin Šeda | Zdroj Brněnský deník Rovnost

Štítky Pohořelec, silnice, městská část, Brno, Krajský soud v Brně, Svatopluk Bartík

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Likvidace brněnského tržiště na Pohořelci byla nezákonná, tvrdí soud  |  Krimi  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.