Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Muže napadl násadou od krumpáče, dalšího sekl mačetou do hlavy

Z těžkého ublížení na zdraví a z pokusu o vraždu se u Krajského soudu v Brně zpovídá sedmatřicetiletý Volodymyr Švačuk. Muž podle obžaloby napadl své dva známé v Říčanech na Brněnsku násadou od krumpáče a mačetami. Švačukovi hrozí až 20 let vězení, vinu popírá.

 

Incident se stal loni v noci na 28. června. Švačuk, původem z Ukrajiny, na chodbě ubytovny podle obžaloby po předchozí neshodě napadl násadou od krumpáče dvaašedesátiletého Jaroslava. Podle státního zástupce mu násadu
vytrhl z ruky jednatřicetiletý Radek. Švačuk si pak podle obžaloby opatřil dvě mačety a na Radka zaútočil před ubytovnou. Ten první ránu vykryl násadou, další ho zasáhla do hlavy. "Křičel na něj, že mu usekne hlavu, že ho zabije," uvedl už v pondělí státní zástupce Ivan Hrazdira. Muž stačil utéct.

Podle Švačuka to ale bylo jinak. Po hádce v tamní hospodě mu podle něj oba muži chtěli ublížit a šli za ním do ubytovny, kde ho napadli. Řekl, že ho bili a jeden z nich ho začal dusit. Tak šel do svého pokoje pro násadu. "Nechtěl jsem nikoho bít, nechtěl jsem mu ublížit," uvedl Švačuk. O násadu se pak podle něj přetahovali, jeden z mužů mu ji vytrhl a uhodil ho do kolena. Švačuk řekl, že pak začal utíkat a jeden z mužů běžel za ním. "Říkal, že mi zláme kosti," vypověděl obžalovaný. Rána na hlavě Radka podle něj mohla vzniknout pádem na zábradlí.

Znalec z oboru zdravotnictví a soudního lékařství Martin Šindler ve středu u soudu vyloučil, že by sedmicentimetrová rána na hlavě Radka mohla vzniknout naražením o hranu. "Poranění lze vysvětlit útokem mačetou nebo podobným nástrojem," řekl znalec. Doplnil, že v jiném případě by rána byla kratší. Rána muži způsobila dvoucentimetrovou lebeční prasklinu, nenastal ale průnik do mozku. Závažnější poranění se podle znalce nestalo jen díky slabší ráně nebo účinné obraně muže.

Podle obžaloby bylo jen dílem náhody, že Švačuk nezpůsobil muži těžké poranění mozku nebo smrtelné zranění. Znalec dnes také uvedl, že Švačuk měl na těle jen drobné oděrky. Vyloučil, že by ho někdo dusil či uhodil do kolena.

Hlavní líčení ve středu pokračovalo druhým dnem, odročeno je na březen. Kdy zazní rozsudek není zřejmé. Obhajoba trvá na výslechu svědka, který byl v době napadení také v ubytovně. Chce si také vyžádat znalecký posudek ohledně Švačukova zdravotního stavu, vzhledem k autonehodě před 15 lety a poranění hlavy by mohl mít výpadky paměti.

Zdroj: ČTK

Štítky ubytovna, Krajský soud v Brně, Brněnsko, Ukrajina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Muže napadl násadou od krumpáče, dalšího sekl mačetou do hlavy  |  Krimi  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.