Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Muž podle soudu v Brně ukradl bitcoiny za miliony, dostal devět let vězení

Krajský soud v Brně překvalifikoval případ programátora Tomáše Jiřikovského z krádeže virtuální měny bitcoin v hodnotě přes 16 milionů korun na zpronevěru. Muži uložil trest devět let vězení. Potvrdila to mluvčí soudu Eva Angyalossy. Krajský soud musel věc znovu otevřít po zásahu Nejvyššího soudu, který vyhověl dovolání obžalovaného a věc prvoinstančnímu soudu vrátil zpět. Rozsudek není pravomocný.

Provozovatel virtuálního tržiště okradl svoje zákazníky

Muži hrozila sazba osm až 12 let. Podle žalobce Jiřikovský od února do listopadu 2013 provozoval internetový obchod Sheep Marketplace, česky Ovčí tržiště, které fungovalo jako neveřejný web zabezpečený šifrovanou sítí. Pomocí virtuální měny bitcoin se na něm podle státního zastupitelství obchodovalo hlavně s drogami. Z každé platby plynula provize, která podle žalobce putovala obžalovanému. Krajský soud její celkovou výši v rozsudku z října 2017 vyčíslil nejméně na 842.000 Kč, olomoucký vrchní soud ji po odvolání v rozsudku v květnu 2018 zvýšil na nejméně 1,713 milionu korun.

Bitcoin vznikl v roce 2009 jako alternativa oficiálních měn a během let se prosadil jako přední kybernetická měna světa. Vytváří ji síť počítačů se specializovaným softwarem, naprogramovaným tak, aby uvolňoval nové virtuální mince stabilním a postupně se zpomalujícím tempem. Protože není pod kontrolou žádné centrální banky a dá se snadno přesouvat, často měnu využívají ti, kdo se chtějí vyhnout kontrole svého kapitálu.

Soudy muži původně uložily trest i za krádež, kdy jako provozovatel zmíněného obchodu z více než 5000 adres bitcoinových uživatelů odcizil bitcoiny v hodnotě přes 16 milionů korun a převedl je na svou soukromou adresu. Krajský soud muži původně uložil trest devět let vězení, olomoucký vrchní soud trest o půl roku zvýšil.

Nejvyšší soud po dovolání ale letos na jaře Jiřikovského osvobodil, mimo jiné požadoval přesněji vyčíslit, kolik peněz muž nelegálně získal.

Tento týden krajský soud v rozsudku sumu z provizí vyčíslil na 1,1 mil. Kč. Muži uložil devítiletý trest, a to za nedovolenou výrobu a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami, trestný čin krádeže soud překvalifikoval na zpronevěru.

Obviněnému měla pomáhat i manželka

S Jiřikovským byla obžalovaná i jeho manželka Eva, která podle státního zástupce pomáhala převedené bitcoiny legalizovat. Krajský soud ji původně obžaloby zprostil, vrchní soud ale její případ vrátil. Krajský soud pak ženě v tomto týdnu za legalizace výnosů z trestné činnosti z nedbalosti uložil podmíněný trest jednoho roku odložený na tři roky. Rozsudek není pravomocný.

„Státní zástupce se vzdal práva odvolání, obžalovaný se nevyjádřil, obžalovaná nebyla přítomna," uvedla mluvčí. V případě podaného odvolání bude případ znovu řešit Vrchní soud v Olomouci.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky krádež, Bitcoin, jiříkovský, věznice, krajský soud v Česku, Brno, Krajský soud v Brně, Vrchní soud v Olomouci

Muž podle soudu v Brně ukradl bitcoiny za miliony, dostal devět let vězení  |  Krimi  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.