Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Bartík vs. Zeman. Dnes začíná soudní spor bývalého brněnského radního s prezidentem

Městský soud v Brně se dnes začal zabývat žalobou prezidentské kanceláře na bývalého radního městské části Brno-střed Svatopluka Bartíka (za Žít Brno), který před dvěma lety před volbami na internet napsal, že má prezident Miloš Zeman rakovinu a zbývá mu pár měsíců života. Hrad tvrzení o Zemanově rakovině odmítl. Bartíka zažaloval kvůli ochraně osobnosti a požaduje omluvu a pět milionů korun. Kromě toho podal trestní oznámení, které ale policie už dříve odložila.

Soudce Radek Malenovský ještě před přednesením žaloby projednal s oběma stranami možnost smíru. Z rozpravy vyplynulo, že kdyby žalobce upustil od peněžní satisfakce a přijal smír v rozsahu omluvy, strana žalovaného by to zvážila. Zemanův advokát Marek Nespala uvedl, že nemá mandát na ústupek od peněžní satisfakce. Po domluvě se soudcem ale zkusí možnost projednat telefonicky. Soud proto nařídil přestávku.

Advokát Nespala novinářům ještě před začátkem soudu řekl, že "věštba" mluvila o tom, že měl prezident zemřít do tří až sedmi měsíců, což se nestalo. Proto předpokládá, že Bartík za tvrzení, u kterého neuvedl zdroj, dostane trest. Případná vysouzená částka by podle Nespaly posloužila na dobročinné účely.

Policisté případ odložili

Soud obdržel žalobu v listopadu 2017. Věc ale na žádost Hradu přerušil, dokud se nevyřeší trestní oznámení pro podezření z pomluvy. Policie věc loni v prosinci odložila. Prezidentská kancelář si na to neúspěšně stěžovala u dozorujícího státního zástupce. Na prezidentův podnět podal proti rozhodnutí státního zástupce stížnost k Nejvyššímu soudu bývalý ministr spravedlnosti Jan Kněžínek (za ANO). Nejvyšší soud ale stížnost zamítl jako nepřípustnou.

Brněnský radní předvídal Zemanovu smrt. Soud nyní zrušil civilní spor, případ bude řešit policie

Městský soud v Brně na žádost právníků prezidenta Miloše Zemana přerušil projednávání žaloby prezidentské kanceláře na brněnského politika Svatopluka Bartíka (za Žít Brno), která se týká informací o zdravotním stavu hlavy státu. Uvedla to mluvčí...

Bartík koncem roku 2017 před lednovými volbami prezidenta napsal, že má Zeman rakovinu, odmítá se léčit a zbývá mu pár měsíců života. Tehdy to zdůvodnil tím, že mají lidé právo vědět, jak na tom Zeman je. Později informace z internetu stáhl s komentářem, že nečekal takovou negativní vlnu na Zemana i na svoji osobu. Zeman byl v té době prezidentem a ve volbách obhájil mandát.

Bartík přitom v posledních dnech poprosil na Facebooku o finanční pomoc všech, kteří ho ve sporu se Zemanem podporují. Peníze hodlá použít na výlohy spojené se soudním sporem.

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky Svatopluk Bartík, Miloš Zeman, soud, rakovina, žaloba, Pražský hrad, Žít Brno, Brno, Brno-střed, Jan Kněžínek, ANO 2011

Bartík vs. Zeman. Dnes začíná soudní spor bývalého brněnského radního s prezidentem  |  Krimi  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.