Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Stát zlikvidoval majitele growshopů, jejich zboží pak dál prodával. Nyní se jich zastal Ústavní soud

Justice při zabrání zboží porušila práva firem, které provozovaly takzvané growshopy, tedy obchody s pomůckami pro pěstitele konopí i dalších rostlin. Stížnosti dvou společností tento týden vyhověl Ústavní soud (ÚS). "Došlo k zabrání věcí v nepřiměřeném rozsahu," uvedl v odůvodnění soudce zpravodaj Pavel Rychetský. V nálezu soudci připomněli, že stát část zabraného zboží nabízí nyní sám k odkupu.

ÚS v nálezu zdůraznil požadavek na přiměřenost ochranného opatření, což bylo v tomto případě zabrání zboží. Obvodní soud pro Prahu 3 musí rozhodovat znovu, tentokrát by měl pečlivěji zvážit, co je nutné kvůli ochraně společnosti a zamezení další trestné činnosti zabrat, a co nikoliv.

Policisté zabavil tisíce předmětů, včetně semen konopí nebo kuřáckých pomůcek

Policie po prohlídkách ve skladech a kamenných prodejnách zajistila tisíce položek. Kromě kuřáckých pomůcek či semen konopí to bylo také zboží se širším uplatněním, třeba substráty, hnojiva, zavlažovací a osvětlovací technika či pěstební nádoby. O zabrání všeho zboží posléze rozhodla justice.

Ústavní stížnosti podaly firmy Growman Plains a GrowLand. Jejich jednatel Michal Otipka v minulosti dostal podmínku za šíření toxikomanie, stejně jako bývalý jednatel Pavel Smolík. Otipka dnešní nález přivítal. Firmy podle něj přišly o veškerý svůj majetek v hodnotě deseti až 15 milionů korun.

Stát zboží zabral, pak ho začal sám prodávat

„Představte si, že 15 let něco budujete, pak někdo přijde a pod nějakou záminkou vám všechno vezme," řekl novinářům Otipka. „V podstatné části šlo o zboží, které lze běžně koupit a které se svým obvyklým účelem nijak nepříčí zákonu," konstatovali nyní ústavní soudci. V nálezu připomněli, že stát část zabraného zboží nabízí ke koupi prostřednictvím Centra zajištěných aktiv ministerstva vnitra.

Policie podnikla rozsáhlou razii proti growshopům v roce 2013. Reagovala tak na verdikt Nejvyššího soudu zdůrazňující společenskou škodlivost situace, kdy zákazník na jednom místě dostane semena, veškeré potřeby, propagační materiály i rady potřebné pro pěstování konopí a následnou výrobu marihuany. Ústavní soud už v roce 2014 výklad Nejvyššího soudu potvrdil jako správný. Postupně tak bylo potrestáno několik desítek lidí, většinou podmínečně.

Otipku v roce 2015 uznal Obvodní soud pro Prahu 3 vinným, avšak upustil od potrestání. Městský soud v Praze mu v odvolacím řízení vyměřil rok vězení s podmínečným odkladem na 1,5 roku. Nejvyšší soud jeho dovolání odmítl, loni neuspěl ani s individuální ústavní stížností. „V srdci se cítím nevinný, nic špatného jsem neudělal," řekl dnes Otipka.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ústavní soud, growshop, stát, konopí, Pavel Rychetský, Praha, nejvyšší soud, Městský soud v Praze

Stát zlikvidoval majitele growshopů, jejich zboží pak dál prodával. Nyní se jich zastal Ústavní soud  |  Krimi  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.