Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Soud v Brně poslal dva muže do vězení za podvod se solárem. Předstírali instalaci tisíců panelů

Krajský soud v Brně potrestal dva muže vězením za podvod s fotovoltaickou elektrárnou FVE SUN VIK 2 v Chomutově. Další obžalovaný dostal podmíněný trest, samotná firma pak zákaz činnosti. Potvrdila to mluvčí soudu Eva Angyalossy. Elektrárna podle obžaloby získala dvacetiletou licenci na prodej elektřiny v závěru roku 2010, což jí zajistilo zhruba o polovinu vyšší výkupní cenu. Podle žalobce ale nebyla dostavěná, chyběly totiž tisíce solárních panelů. Rozsudek není pravomocný.

Podle obžaloby se podvodné získání licencí týkalo dvou solárních elektráren v Chomutově, a to firem FVE AREA SUN a FVE SUN VIK 2. U jedné by podle žalobce mohla vzniknout za 20 let škoda přes 200 milionů, druhá způsobila za pět let škodu asi 80 milionů korun. Krajský soud prvně jmenovanou firmu viny zprostil, druhou potrestal zákazem činnosti na deset let. Soud měl termíny hlavního líčení rozepsány do pátku, rozsudek ale zazněl už ve středu.

Revizní zpráva lhala o instalování tisíců solárních panelů

Z podvodu nebo podílu na něm obžaloba vinila revizní techniky Jaroslava Brunu a Stanislava Hrdinu a dále trojici z dodavatelské firmy. Bruna podle žalobce vyhotovil v závěru roku 2010 revizní zprávy pro obě elektrárny.

Uvedl v nich nepravdivé údaje o tom, že jsou v pořádku nainstalované solární panely, přestože nebyly nainstalované tisíce panelů. Bruna dříve u soudu uvedl, že revizi neprovedl a zprávy vystavil omylem. Přiznal, že v době vydání revizních zpráv v listopadu 2010 nebyly elektrárny hotové. „Bylo mi ale řečeno, že do konce roku budou dodělané," uvedl Bruna. Soud jej potrestal třemi lety podmíněně odloženými na pět let a také zákazem činnosti v funkci revizního technika na pět let.

Hrdina podle obžaloby obdobně vydal revizní zprávy o kabeláži k solárním panelům, ve kterých také uvedl nepravdivé údaje. Podle žalobce byly zprávy obou techniků podkladem pro Energetický regulační úřad. Na základě zpráv bylo možné získat licenci k solárním elektrárnám ještě v roce 2010, což zajistilo vyšší cenu za výkup elektřiny. Muže soud potrestal čtyřmi lety vězení a také pěti lety zákazem činnosti.

Pět let natvrdo a propadnutí 850 tisíc korun

Nepodmíněný trest pět let s ostrahou, pětiletý zákaz činnosti ve výkonu funkce statutárního orgánu a propadnutí 850.000 Kč z účtu dostal Antonín Kalaš z dodavatelské společnosti. Podle obžaloby podepsal protokoly k elektrárnám jako podklady pro Energetický regulační úřad, přestože podle žalobce věděl, že nebyly hotové panely ani kabeláž. Zbylé dva muže z dodavatelské firmy soud obžaloby zprostil.

Soudy se už v minulosti zabývaly několika případy podvodného získání licenci u solárních elektráren. Některým licenci zrušil. Několik lidí spojených s podvody dostalo tresty, některé soudy zprostily obžaloby.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky soud, solární panely, podvod, Chomutov, věznice, licence, Brno, Krajský soud v Brně, Energetický regulační úřad

Soud v Brně poslal dva muže do vězení za podvod se solárem. Předstírali instalaci tisíců panelů  |  Krimi  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.