Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

AKTUALITA: První český terorista dostal čtyři roky vězení

Za způsobení nehod dvou osobních vlaků na Mladoboleslavsku dnes poslal soud seniora Jaromíra Baldu na čtyři roky do vězení a nařídil mu ambulantní psychiatrické léčení. Jedenasedmdesátiletý Balda předloni pokácel dva stromy na železniční koleje, navíc šířil výhrůžné letáky. Chtěl tak u lidí vyvolat strach z muslimských migrantů. Srážky se obešly bez zranění cestujících, překážky na trati však mohly vlak vykolejit, případně proniknout do kabiny strojvedoucího.

Podle předsedy senátu středočeského krajského soudu Jiřího Wažika je zjevné, že Balda se na skutky delší dobu připravoval. „Nešlo o náhlý nápad, náhlý vztek, náhlé zatmění obžalovaného," konstatoval soudce.

Za teroristický útok hrozilo Baldovi pět až 15 let odnětí svobody. Státní zástupce pro něj požadoval trest rok pod zákonnou sazbou, čemuž soud vyhověl. Přihlédl totiž k tomu, že mužova příčetnost byla při obou útocích na vlak zmenšená.

Balda, který byl doposud zcela bezúhonný, se k činům doznal. Už dříve uvedl, že jej pronásledovaly hrůzné sny o migrantech. Tvrdil, že hodlal vyburcovat veřejnost, aby brala hrozbu přílivu radikálních uprchlíků vážně.

První strom muž nastražil počátkem června 2017 na koleje mezi Mladou Boleslaví a Bakovem nad Jizerou, druhý o necelé dva měsíce později mezi stanicemi Bezděz a Bělá pod Bezdězem. Podle znalce neměli strojvedoucí šanci včas zabrzdit a vlak nevykolejil a nikdo se nezranil jen šťastnou náhodou.

V okolí pokácených stromů zanechal Balda letáky se zvoláním "Alláhu akbar!" (arabsky Bůh je veliký). Další obdobné tiskoviny pak rozesílal do schránek a rozvěšoval na veřejných prostranstvích.

Autoři | Foto SPD

Štítky Jaromír Balda, terorista, vězení, soud, vlaky, spd, strom, okres Mladá Boleslav, věznice

AKTUALITA: První český terorista dostal čtyři roky vězení  |  Krimi  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.