Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Osmnáctiletý mladík ubodal svou matku k smrti. Nejvyšší soud mu zvýšil trest na deset let vězení

Nejvyšší soud (NS) zvýšil mladíkovi z Dobřichovic u Prahy trest za vraždu matky na deset let vězení. Původně mu Vrchní soud v Praze vyměřil mimořádně snížený trest osm let. Nesouhlasil s tím nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman, podal proto dovolání, o kterém Nejvyšší soud rozhodl ve středu.

Mladík se vraždy dopustil 17 dní po dovršení zletilosti. Krajský soud v Praze mu uložil trest na spodní hranici sazby, která činí deset let. Vrchní soud pak rozhodl o mimořádném snížení na osm let.

„Nejvyšší státní zástupce ve svém dovolání namítal, že pro takové mimořádné snížení trestu pod hranici trestní sazby nebyly dány zákonné důvody," uvedl Zemanův mluvčí Petr Malý. Nejvyšší soud zrušil verdikt odvolacího soudu a rozhodl sám tak, že zamítl odvolání obviněného. „Tím fakticky učinil pravomocným prvostupňový rozsudek s původně vyměřeným desetiletým trestem odnětí svobody," popsal Malý.

Matka mu odmítla podepsat vysvědčení

Rodinné tragédii předcházely dlouhodobé spory, které v dobřichovickém domku vyvrcholily loni posledního červnového dne. Devětačtyřicetiletá matka synovi dopoledne odmítala podepsat výpis z vysvědčení, což bylo podle soudních znalců zřejmě poslední kapkou, s kterou se frustrovaný mladík už nedokázal smířit a zaútočil na matku nožem.

Šikanovala mě, bránil se mladík

Student se k činu přiznal. Uvedl, že matka ho šikanovala a že kvůli tomu trpěl psychickými problémy. V době skutku užíval předepsaná antidepresiva.

Psychologové uvedli, že mladík má IQ 133, nezneužíval žádné návykové látky ani netrpí žádnou duševní chorobou. V okamžiku vraždy ho ovládl silný vztek, což mírně snížilo jeho ovládací schopnosti.

Autoři | Foto ilustrační foto, Dominik Svoboda

Štítky nejvyšší soud, ns, soud, vězení, vražda, matka, syn, Pavel Zeman, Vrchní soud v Praze, Praha, Dobřichovice, Petr Malý, Krajský soud v Praze, věznice

Osmnáctiletý mladík ubodal svou matku k smrti. Nejvyšší soud mu zvýšil trest na deset let vězení  |  Krimi  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.