Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Muž vyhrožoval, že vyhodí do povětří vlaky RegioJet a Leo Express, dostal osm let vězení

Krajský soud v Brně zamítnutím odvolání potvrdil trest osm let vězení muži, který podle spisu vydíral podnikatele Radima Jančuru, jeho společnost RegioJet i firmu Leo Express hrozbou útoky bombami na vlaky. Původní rozsudek Městského soudu v Brně je tak pravomocný. Muž je ve výkonu trestu za jiné činy, trestaný byl opakovaně. V roce 2016 ho zadrželi jako uprchlého v Hondurasu. Muž vinu popřel.

Třicetiletý Ondřej Kopetschke podle obžaloby poslal na facebookový profil Leo Expresu text ve znění „Bomba ve vlaku. Do tří z vlaků RegioJet a Leo Express aktuálně se nacházející na území České republiky byl vnesen a aktivován nástražný výbušný systém. Toto není vtip, zařízení exploduje za 180 minut od odeslání této zprávy."

Žádal miliony v bitcoinech

Požadoval 75.000 eur (necelé dva miliony korun) vyplacených ve virtuální měně bitcoin. Podle obžaloby vydíral stejným způsobem i RegioJet, vyděračské e-maily posílal i přímo Radimu Jančurovi. V nich podle obžaloby požadoval vyplacení několika desítek tisíc eur.

Policisté ho chytili v Hondurasu

Jde o několikrát soudně trestaného muže. Policie ho předloni v souvislosti s tímto případem začala stíhat jako uprchlého. Ve spolupráci s Interpolem poté zahájila mezinárodní akci, která v říjnu 2016 skončila jeho vypátráním v Hondurasu.

Podle obhajoby nebylo prokázáno, že vyděračské e-maily byly zaslány přes schránky, které muž kontroloval. Navíc nebyli zjištěni další lidé, kteří se na trestné činnosti údajně podíleli, a není tak jasná míra mužova zavinění.

„Žádný spolupachatel nebyl znám, tyto osoby nebyly vyslechnuty, jak může soud určit míru zavinění mé osoby? Nelze mne z tohoto zločinu činit odpovědným, ti další lidé páchali tuto činnost i po mém zadržení a oni nebyli zadrženi," uvedl ve své závěrečné řeči Kopetschke.

Soud ale potvrdil rozsudek městského soudu. „Vina byla nalézacím soudem prokázána. Odvolací soud se se závěry nalezacího soudu ztotožnil a neshledal, že by soud postupoval vadně," uvedl soudce Jaroslav Pálka. Kopetschke byl odsouzen za zločin vydírání ve stádiu pokusu, přečin šíření poplašné zprávy a přečin křivého obvinění.

Autoři | Foto RegioJet

Štítky reg, RegioJet, LEO Express, Honduras, Radim Jančura, Krajský soud v Brně, Městský soud v Brně, Bitcoin, Česko, věznice

Muž vyhrožoval, že vyhodí do povětří vlaky RegioJet a Leo Express, dostal osm let vězení  |  Krimi  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.