Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Muž se pokusil znásilnit dívku vracející se z ohňostrojů na Prýglu, u soudu vyfasoval podmínku

Nejdříve jí nabídl peníze za sex, když odmítla, rozhodl se vzít, co chtěl, za pomocí násilí. Brněnský krajský soud řešil případ pokusu o znásilnění z června 2015. Útočník Jan Tomek byl uznán vinným, soud ho potrestal dvouletým trestem s podmínkou na čtyři roky. O případu jako první informoval deník Právo.

„Šestého června 2015 před půlnocí obžalovaný u zastávky MHD oslovil poškozenou s tím, že jí nabídl peníze za sex. Dívka nabídku odmítla a šla pryč, obžalovaný ji ale po několika desítkách metrů dostihl, uchopil ji za ruku a v úmyslu vykonat soulož ji otočil k sobě,“ zaznělo u soudu.

Ubránila se díky úderům svazkem klíčů do obličeje

„Napadená žena mu dala pěstí, on ji přesto povalil, držel pod krkem, odhrnul jí sukni a kalhotky a sahal jí na přirození. Ženě se pak podařilo vytáhnout klíče a obžalovaného udeřila do obličeje, čímž mu způsobila krvácející zranění. Poté se jí podařilo utéct,“ popsal podle Práva událost soud.

Byl jsem opilý, nic si nepamatuju, přesto jsem nic neudělal, hájil se muž

Obžalovaný Tomek se u soudu hájil,  že pil trdý alkohol po celý den a z večera si nic nepamatuje. I přesto si však stál za svým, že se o žádné znásilnění nepokusil. 

Shodné vzorky krve

Tomek se s napadenou dívkou nijak neznal. Oběť šla po incidentu rovnou na policii, kde sestavila jeho portrét. Kriminalisté pak odebrali vzorky krve z dívčina svetru. DNA se schodovala s Tomkem. Žena ho navíc poznala na fotografii i u soudu. Ten ho odsoudil na 2 roky se čtyřletou podmínkou. Navíc mu nařídil protialkoholové léčení. Proti velmi nízkému trestu se Tomek i tak odvolal.

Krev se na svetr mohla dostat klidně v šalině, tvrdí advokátka

„Nikdy předtím žádnou dívku nenapadl, v opilosti mohl být sice agresivní, ale spíš slovně. Měl by být osvobozen,“ tvrdila Tomkova advokátka. „Nebylo jednoznačně prokázáno, jak se na svetr skvrna dostala. Mohlo to být v tramvaji, jinde u přehrady nebo už dříve,“ dodala advokátka.

Předsedkyně odvolacího senátu takovou argumentaci smetla ze stolu.  „Poškozená útočníka neznala, neměla žádný důvod ho křivě obvinit. Na policii ho popsala, sestavila jeho podobiznu a po předložení fotografií typově podobných osob obžalovaného označila jako pachatele. Na svetru byla biologická stopa, není důvod o věrohodnosti poškozené pochybovat,“ prohlásila soudkyně Markéta Jirsová.

Trest je nepřiměřeně mírný, tvrdí soudkyně

Podle Jirsové je trest za pokus o znásilnění nepřiměřeně mírný. „Státní zástupce se však neodvolal, nemůžeme proto tento verdikt změnit a musíme akceptovat podmínku,“ dodala Jirsová. Tomek mohl vyfasovat až osm let natvrdo. 

Jen si občas zahulím

Sám Tomek u soudu prohlásil, že začal chodit na léčení a alkohol už nepije. „Drogy taky neberu, jen si občas zahulím,“ uzavřel.

Foto pixabay.com | Zdroj Deník Právo

Štítky pokus o znásilnění, soud, prgl, ignis brunensis, znásilnění, Právo, Krajský soud v Brně, svetr

Muž se pokusil znásilnit dívku vracející se z ohňostrojů na Prýglu, u soudu vyfasoval podmínku  |  Krimi  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.