Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Klienti H-Systemu prohráli spor se správcem. Mají vyklidit domy, které si svépomocí dostavěli

Družstvo Svatopluk musí vyklidit byty v osmi domech v Horoměřicích u Prahy do měsíce od právní moci rozhodnutí Nejvyššího soudu (NS), který vyhověl dovolání správce konkurzní podstaty společnosti H-System Josefa Monsporta. Správce chce podle dřívějšího vyjádření nemovitosti zpeněžit ve prospěch všech někdejších klientů vytunelované firmy H-System. Rozhodnutí o vyklizení se týká 60 rodin.

Nejvyšší soud rozhodl jinak než přechozí instance

V minulosti pražské soudy žalobu správce zamítly, mimo jiné pro rozpor s dobrými mravy. NS dospěl k opačnému závěru. Soudce NS Zdeněk Krčmář rozhodování připodobnil ke hledání "nejlepší z nejhorších variant". Předpokládá, že družstvo se ještě obrátí na Ústavní soud.

Nemá cenu to martyrium prodlužovat, máme poslední slovo, prohlásil soud

„Já očekávám, že při tom dlouholetém, osmnáctiletém martyriu, se žalovaný zřejmě nesmíří s tím, že NS bude tím, kdo má poslední slovo," řekl Krčmář. Případná ústavní stížnost nemá sama o sobě odkladný účinek. Ústavní soud jej ale může stížnosti přiznat. Výjimku z vystěhování by teoreticky mohli mít ti obyvatelé bytů, jejichž nájemní smlouvy byly uzavřené se souhlasem správce konkurzní podstaty. Krčmář také poukázal na to, že správce by mohl s obyvateli bytů uzavřít nové smlouvy.

Měsíční lhůta stanovená družstvu k vyklizení domů je podle Krčmáře delší, než vyžaduje zákon. K jejímu ještě výraznějšímu prodloužení už soud nenašel důvod.„Podle našeho názoru už nebyl důvod tu kauzu dále protahovat," uvedl Krčmář. Pokud družstvo domy nevyklidí, hrozí mu exekuce.

Bývalí podvedení vytvořili společně družstvo a opravili domy svépomocí

Družstvo Svatopluk tvoří někteří bývalí klienti H-Systemu, kteří si po pádu firmy svépomocí byty dostavěli. Nájemní smlouvy mezi družstvem a obyvateli bytů jsou ale podle NS absolutně neplatné. Družstvo pokračovalo v započaté stavbě na pozemcích H-Systemu. V podstatě tak investovalo do cizího majetku.

Podle NS šlo družstvo do rizika, když pro své plány nemělo souhlas konkurzního soudu. Mělo pouze předběžnou domluvu s tehdejším konkurzním správcem o dostavbě a následném prodeji za pevně stanovenou cenu. Riziko takového postupu podle NS nelze přenášet na ostatní konkurzní věřitele, kteří zákonná pravidla o zpeněžování majetku neporušili.

Peníze z prodeje by měly jít mezi všechny věřitele

Peníze po případném prodeji domů se rozdělí mezi všechny věřitele. Pohledávky za H-Systemem jsou přes dvě miliardy korun, uvedl Krčmář. Lidem, kteří v rámci družstva investovali do dostavby domů, podle Krčmáře vznikla specifická pohledávka za konkurzní podstatou H-Systemu. „Měla by být uspokojena ještě před ostatními nepřednostními věřiteli," uvedl Krčmář.

Konkurzní správce podle Krčmáře mohl prodat bytové domy i bez dnešního rozhodnutí NS, prodával by je však i s jejich obyvateli, což by snížilo jejich cenu a poškodilo konkurzní věřitele.

Foto repro foto ČT | Zdroj ČTK

Štítky H-System, soud, dům, družstvo, Josef Monsport, Praha, Horoměřice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Klienti H-Systemu prohráli spor se správcem. Mají vyklidit domy, které si svépomocí dostavěli  |  Krimi  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.