Počasí dnes12 °C, zítra12 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Muž ze Znojemska se pokusil upálit vlastní babičku, dostal 12 let vězení

Krajský soud v Brně tento týden za pokus o vraždu s rozmyslem a krádež na Znojemsku uložil muži úhrnný trest 12 let vězení. Čtyřiadvacetiletý muž podle obžaloby začátkem února zapálil dům, ve kterém spala jeho babička, žena vyvázla jen náhodou. Obžalovaný se k činu přiznal, důvodem podle něj byly dlouhodobé spory. Rozsudek není pravomocný, strany si nechaly lhůtu pro odvolání.

Dům v obci na Znojemsku začal hořet 6. února krátce po půlnoci. Podle státního zástupce obžalovaný polil benzinem nábytek ve třech pokojích a zapálil jej. V jiné místnosti spala jeho babička. Muž pak podle žalobce dům zamkl a utekl. Babička nezemřela jen náhodou, krátce předtím totiž byla na toaletě a ještě nestačila tvrdě usnout.

Žena přežila jen náhodou

Z hořícího domu díky tomu stačila uprchnout, utrpěla menší popáleniny a nadýchala se kouře. Škoda na domě činila 1,5 milionu korun. „Obžalovaný si musel si být přinejmenším vědom toho, že může způsobit smrt babičce," uvedl státní zástupce Milan Richter. Podle mladíka to nebyl pokus o vraždu. „Já jsem babičce nikdy nechtěl ublížit, pokus o vraždu si představuji jinak. Kdybych ji chtěl shodit ze schodů nebo tak něco," uvedl obžalovaný.

Ze svých neúspěchů vinil ostatní

Z jeho výpovědi vyplynulo, že byl dlouhodobě nespokojený se svojí situací i se situací v rodině. Nedařilo se mu vystudovat vysokou školu ani získat zaměstnání, v žádném nevydržel déle než měsíc. Trvalo to minimálně posledních pět let. Vinil z toho matku a babičku, se kterými v domě žil. Matka byla v době požáru v Brně.

Mírnější verze přísnějšího trestu

Podle předsedy senátu Miloše Žďárského šlo o silně atypický a nešťastný případ, kdy i poškozená babička chtěla, aby její vnuk byl potrestán co nejmírněji.  Případ kvalifikoval ale v přísnějším odstavci, než navrhoval státní zástupce, tedy jako vraždu s rozmyslem. V tomto případě muži hrozil trest až 20 let vězení, odešel s trestem na spodní hranici trestní sazby. „Po založení požáru a při rychlosti jeho šíření neuznal ani za vhodné kopnout do dveří, kde spala babička a upozornit ji na požár. Při úprku ze schodů zamknul dveře domu a můžeme se jen dohadovat, zda tak učinil vědomě, aby ztížil únik babičky, nebo nevědomě," uvedl Žďárský.

Muž byl odsouzený i za krádež, po útěku se podle žalobce vloupal do benzinové stanice, odkud vzal především alkohol. Šlo jen o malé množství. Policie obžalovaného po několika dnech zadržela Brně.

Foto ilustrační foto, Dominik Svoboda | Zdroj ČTK

Štítky soud, žhář, zapálení, dům, Znojemsko, věznice, okres Znojmo, pokus o vraždu, Krajský soud v Brně, Milan Richter, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Muž ze Znojemska se pokusil upálit vlastní babičku, dostal 12 let vězení  |  Krimi  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.