Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Jen jsem mu ukazoval zbraň, hájil se vrah, který zastřelil známého ve vlaku. Odsedí si osm let

Krajský soud v Brně dnes za loňskou vraždu muže ve vlaku potrestal obžalovaného Martina Vlčka osmi lety vězení. Muž střelil svého známého do břicha, údajně náhodou. Vlčkovi hrozilo za vraždu až 18 let vězení. Pozůstalé, kteří jako nemajetkovou újmu požadovali asi čtyři miliony korun, soud odkázal na řízení ve věcech občanskoprávních.

Obhájce v závěrečné řeči navrhl případ kvalifikovat jako usmrcení z nedbalosti, v tomto případě by muži hrozil trest v maximální výši tří let. Soud se ale k tomuto nepřiklonil. Přestože podle předsedy senátu Petra Jirsy v tomto případě není jasný motiv činu, bylo nutné přihlédnout k dalším důkazům a posuzovat je komplexně. A to, že motiv absentuje, podle soudce není předpokladem, že nešlo o úmyslné jednání, byť nepřímé.„Absence motivu neznamená absenci zavinění ve formě úmyslu," uvedl Jirsa.

Soudce si sám vyzkoušel vystřelit

Soudce si už ve středu vyzkoušel nenabitou zbraň a konstatoval, že je třeba značné síly ke stisku kohoutku. „Myslel jsem si, že té síly je zapotřebí méně, tohle je pro mne překvapení. Ke zmáčknutí je třeba dlouhého pevného táhnutí prstu, než dojde k výstřelu," řekl soudce. I to je podle něj jeden ze zásadních momentů, proč se senát přiklonil ke kvalifikaci vraždy.

Vrah s obětí spolu chodili na pivo

Výstřel se ozval ve vlaku jedoucím z Brna směrem na Adamov na Blanensku 22. září ve večerních hodinách. Čtyřicetiletý Vlček uvedl, že s mužem se dlouhá léta znali z práce, pracovali v jedné budově. Po práci spolu chodívali na pivo do restaurace, tak tomu bylo i v osudný den.

Před výstřelem vypil 11 let

Podle Vlčka tehdy vypil deset až 11 piv. Řekl, že ve vlaku na cestě domů známému ukazoval zbraň, kterou našel při vyklízení otcova bytu. „Ukazoval jsem mu, co jsem našel, různě jsem s ní manipuloval a vyšel výstřel," uvedl. Činu lituje, podle něj se to nemělo stát.

Podle žalobce Vlček osmatřicetiletého muže střelil do břicha, muž zemřel po vykrvácení do břišní dutiny. Muž uvedl, že se známému snažil po výstřelu pomoct, pomáhali mu i cestující ve vlaku. Obžalovaný potom vyhodil pistoli z okna vlaku a vystoupil v Bílovicích nad Svitavou. Kriminalisté podezřelého zadrželi krátce po činu.

Jde o souhrnný trest, soud muže potrestal i za nedovolené ozbrojování.

Foto ilustrační foto, Dominik Svoboda | Zdroj ČTK

Štítky vražda ve vlaku, trest, bězení, zbraň, vražda, Martin Vlček, Krajský soud v Brně, pivo, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jen jsem mu ukazoval zbraň, hájil se vrah, který zastřelil známého ve vlaku. Odsedí si osm let  |  Krimi  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.