Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Zrušení amnestie projedná Ústavní soud

Návrh skupiny 30 senátorů na zrušení části amnestie prezidenta Václava Klause projedná plénum Ústavního soudu. Vedení soudu o tom rozhodlo dnes s tím, že jde o závažnou věc spojenou s hlavou státu a Senátem.

Spis byl přidělený soudci-zpravodaji Vladimíru Kůrkovi, ale zatím se neví, zda soud vyhoví žádosti senátorů na přednostní vyřízení stížnosti.

„Za jak dlouho by mohla být stížnost projednána, to nelze komentovat. Na přednostní projednání není právní nárok, soud v plénu zváží, nakolik projednání věci spěchá,“ uvedl mluvčí soudu Vlastimil Göttinger.

V úterý, při podání stížnosti, se mluvilo o tom, že by se na projednání mohlo čekat několik dní, v horším případě několik týdnů - pokud by stížnost například nebyla řádně sepsána.

Část senátorů navrhuje zrušení amnestie v té části, která se týká zastavení kauz, jež trvají déle než osm let a hrozí u nich sazba do deseti let vězení.

Senátoři namítají, že amnestie touto částí porušuje práva rovnosti občanů poškozených amnestovanými a že poškozeným uzavírá možnost domoci se jejich nároků.
  
Podle návrhu byla porušena základní práva a svobody velkého množství lidí, hovoří se až o 150.000 lidech. Místopředsedkyně Senátu Alena Gajdůšková řekla, že zastavení trestního řízení znamená, že v něm schází výsledek. Není v něm konstatování toho, že někdo porušil zákon.

„A v tom okamžiku vzniká začarovaný kruh, kdy se poškození v podstatě nemohou domoci náhrady škody, protože podle práva nemají vůči komu,“ zdůraznila.

Stížnost zveřejnila sociální demokracie na internetových stránkách. Mimo jiné uvádí, že Klaus amnestií prominul velké množství případů 'úmyslné hospodářské a majetkové trestné činnosti s mnoha tisíci poškozenými a se škodou mnoha miliard korun'.

Lidé, kteří přišli o možnost, aby jim byly uhrazeny škody, mohou prý nyní žalovat jen 'vytunelované firmy, které jsou prázdné skořápky'. Zcizený majetek zůstane pachatelům.

Stížnost uvádí, že amnestie je zásahem do majetkových práv, a to kvůli vzniklým škodám. Dále je prý zásahem do práva na spravedlivý proces, protože oběti podvodů čekaly, že soudy rozhodnou o jejich finančních a majetkových nárocích ve vztahu k pachatelům.

Podle stížností je amnestie i zásahem do základních principů právního státu a dělby moci podle Ústavy. Amnestie prý popřela úlohu soudů a podlomila důvěru lidí ve stát.

Foto: Magistrát města Brna
Zdroj: ČTK

Štítky věznice, soud, senát, Klaus, amnestie, Ústavní, návrh, zrušení, Václav Klaus, právo, Alena Gajdůšková, ústavní soud, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zrušení amnestie projedná Ústavní soud  |  Politika  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.