Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Zastupitelé Brna schválili návrh odvolat politiky z firem města

Zastupitelé Brna dnes schválili návrh na odvolání politiků z představenstev a dozorčích rad městských firem. V praxi jsou politici předsedové a členové představenstev těchto firem. Krok má vést k větší profesionalitě podniků, řekl ČTK primátor Brna Petr Vokřál (ANO).

Zastupitelstvo zároveň nominovalo část politiků do některých funkcí do doby, než se změní stanovy. Ty vyžadují, aby politici v představenstvu nebo v dozorčí radě tvořili nadpoloviční většinu. Podle radního Tomáše Kratochvíla (ANO), který má městské firmy na starosti,  úprava stanov potrvá půl roku až rok. Poté bude možné stav politiků ve firmách snižovat.

Návrh schválilo 44 zastupitelů z celkových 55. Brno má osm firem se stoprocentním podílem a dalších pět, ve kterých má podíl částečný. U společností v absolutním vlastnictví odvolá členy představenstev a dozorčích rad brněnská rada, která se sejde 1. prosince. U ostatních tak musí na návrh zastupitelstva učinit valná hromada. Ve všech městských firmách je téměř stovka pozic, kterou zastávají zastupitelé.

Méně politiků v městských firmách bylo jedním z hlavních bodů volební kampaně hnutí ANO, které volby v Brně vyhrálo. Hnutí chce dostat politiky z představenstev. Kvůli kontrole zachová jejich zástupce pouze v dozorčích radách. "Chceme se rychle posunout v tom, co jsme slíbili obyvatelům. Začneme postupně pracovat na transformaci na profesionální firmy bez výrazné politické účasti," uvedl Vokřál. Politiky tak postupně ve firmách nahradí odborníci, což podle Vokřála povede k větší profesionalitě.

Návrh se týká firem s absolutním vlastnictvím, a to Dopravního podniku města Brna, Brněnských komunikací, společnosti SAKO, Lesů města Brna, Pohřebních a hřbitovních služeb města Brna, Technických sítí Brno, Tepláren Brno a STAREZ, ale také společností, kde je město jen vlastníkem podílu. Mezi ně patří Automotodrom Brno (pět procent), Brněnské vodárny a kanalizace (51 procent), Kordis JmK (49 procent), Technologický Park Brno (50 procent) a Veletrhy Brno (33,79 procenta).

Zatím však nemůže nastat situace, že by městské firmy neměly žádného politika. "Stanovy vyžadují, aby se nadpoloviční většina představenstva a také dozorčí rada skládala z politiků. Než tyto stanovy upravíme, snížíme počet politiků na nejmenší možné a požadované minimum. Do roka stanovy upravíme a díky tomu počet politiků opět snížíme," řekl Kratochvíl. Náhradu za politiky lze podle něj hledat uvnitř firem, kde jsou odborníci na různých pozicích.

Kromě hnutí ANO prosazoval před volbami méně politiků v městských firmách i bývalý primátor Roman Onderka (ČSSD). Přislíbil, že pokud se znovu stane primátorem, o méně politiků v městských firmách se postará. Dnes Onderka pro návrh primátora Vokřála zvedl ruku.

Zdroj: ČTK

Štítky správa, firmy, Brno, dozorčí rada, zastupitelstvo, Petr Vokřál, ANO 2011, primátor, Tomáš Kratochvíl, Roman Onderka, ČSSD, SAKO, Dopravní podnik města Brna

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zastupitelé Brna schválili návrh odvolat politiky z firem města  |  Politika  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.