Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Za chybu strážníků při nasazení botičky zodpovídá město

Pokud strážníci neoprávněně nasadí autu botičku, nese zodpovědnost město jako zřizovatel obecní policie, a nikoliv stát. Vyplývá to z dnešního nálezu Ústavního soudu (ÚS).

Soudci řešili konkrétní případ stěžovatelů z Brna, kteří žalobou požadovali náhradu škody za nesprávný úřední postup. Jejich nárokem se musí znovu zabývat Městský soud v Brně, zjistila redakce z nálezu.

Městský soud původně žalobu proti Brno zamítl a odkázal majitele auta na stát, který v podobných případech reprezentuje ministerstvo spravedlnosti. V postupu strážníků totiž spatřoval výkon přenesené působnosti státu, a nikoliv výkon místní samosprávy. Podle ústavních soudců to ale byla chyba.

Péče o ochranu veřejného pořádku totiž spadá mezi záležitosti v samostatné působnosti obce. Zastupitelstvo také může zřizovat a rušit obecní policii. "Důsledky jejího případného pochybení, kvalifikovaného podle zákona o odpovědnosti státu za škodu jako nesprávný úřední postup, je proto nutno přičíst obci, a nikoliv státu," uvedla mluvčí ÚS Miroslava Sedláčková.

Ve sporu, který se vleče od roku 2011, jde o 7800 korun plus úroky z prodlení. Právě taková škoda prý majitelům vznikla, když nemohli vůz kvůli neoprávněně nasazené botičce používat. Dnešní nález ještě neznamená, že s nárokem uspějí. Pouze se vyjasnilo, že případnou zodpovědnost je nutné přičíst městu.

Zdroj: ČTK

Štítky ústavní soud, Brno, Miroslava Sedláčková

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Za chybu strážníků při nasazení botičky zodpovídá město  |  Politika  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.