Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Z Onderkova je po osmi letech Vokřálovo

Pětačtyřicet dní od komunálních voleb se v úterý sešli k ustavujícímu zasedání nově zvolení zastupitelé města. Podle očekávání, na základě koaliční smlouvy, kterou signatáři podepsali 31. října, byl novou radniční většinou zvolen primátorem na funkční období let 2014 – 2018 Petr Vokřál z hnutí ANO.

Ve veřejném hlasování pro něj hlasovalo 35 z 53 zastupitelů. Jeho první náměstkyní byla zvolena Klára Liptáková (KDU-ČSL), druhým náměstkem Richard Mrázek (ANO), třetím náměstkem Matěj Hollan (Žít Brno) a čtvrtým náměstkem Martin Ander (Strana zelených), který se na tento post vrací po čtyřech letech strávených v opozici.

Skončilo tak čtyřleté období vlády sociálních a občanských demokratů v čele s Romanem Onderkou. Zastupitelé obou stran nyní spolu s TOP 09 a komunisty usedli do opozičních lavic.

Moravskou metropoli v následujících čtyřech letech povede koalice ANO, lidovců, Žít Brno a zelených s většinou 31 hlasů z 55 zastupitelů města.

Zatímco lidovci a zelení se po čtyřech letech vrací do vedení města, nováčky jsou ANO a Žít Brno.

Přitom už před osmi lety, po volbách v roce 2006, nemusela tehdejší koalice dopadnout, jak nakonec dopadla.

Po úvodních vyjednáváních se rýsovala koalice ODS s lidovci.Občanští demokraté, jejímž lídrem byl tehdy starosta Komína Karel Hledík, ho nakonec „pustili k ledu“ a pro vznik takovéto pravo-středové koalice nabídli post primátora lidovcům a jejich lídrovi Barboře Javorové.

V samotném závěru, před podpisem koaliční dohody, ale došlo k zásadnímu zvratu. Do hry vstoupili sociální demokraté a lidovci včele s Javorovou se nakonec se socialisty dohodli na povolební spolupráci.

Primátorem se stal Onderka a Javorová jeho první náměstkyní. Koalici v letech 2006 – 2010 tvořily: ČSSD, KDU-ČSL, hnutí Brno 2006 Jiřího Zlatušky a Strana zelených.

Rok nato se Javorová stala partnerkou Onderky, funkce první náměstkyně se vzdala a stala se řadovou zastupitelkou.

Řízení města se čtyřmi politickými subjekty nebylo jednoduché. Díky výsledkům voleb v roce 2010 stačilo pak vytvořit většinovou dvoukoalici – na vedení města se dohodli sociální a občanští demokraté.

Velká koalice fungovala celkem bez větších problémů až do letošního roku, kdy se jablkem svárů stala kausa Amazon.

Onderka tvrdě prosazoval, aby jedno ze dvou logistických center v České republice, zakotvilo právě v Brně. Naopak radní a zároveň starosta městské části Brno-střed Libor Šťástka z ODS byl zásadně proti a ve svých argumentech se stavěl na stranu obyvatel dotčených městských části (Slatina, Tuřany), ve kterých byli starosty sociální demokraté.

Ti ale zřejmě primátorovi a brněnskému stranickému šéfovi nechtěli otevřeně oponovat, a tak na jednáních městského zastupitelstva mlčeli a paradoxně otevřeně nehájili zájmy svých obyvatel.

Na veřejných shromážděních i prostřednictvím občanských sdružení a iniciativ odpůrci vyjadřovali s příchodem Amazonu nesouhlas, protože by podle nich v dotčených městských částech výrazně narostla už tak přetížená doprava a dále se zhoršila kvalita životní prostředí.

Onderka držel svůj post pevně v rukách. Přispěla k tomu i jeho vůdcovská povaha. Například při objasňování některých sporných bodů na jednáních zastupitelstva vyvolával ve Sněmovním sále vedoucí odborů nebo ředitele městských příspěvkových organizací a akciových společností jako učitel – pedant žáky ve třídě.

Před osmi lety si dal Onderka tři osobní předsevzetí. Že si doplní vzdělání, že přestane kouřit a že se naučí cizím jazykům. Podařilo se mu splnit pouze první. Je bakalářem a k tomu má také titul MBA.

Jeho neduhem byly pozdní příchody. Že na radniční brífinky a další společenské, kulturní nebo sportovní akce chodil pravidelně se zpožděním, na to si jejich účastníci zvykli. Je to přece Onderka – primátor.

Před koncem volebního období mezi novináře nechodil vůbec (pracovní vytížení?). Jeho vy slancem se většinou stával jeho náměstek a stranický kolega Oliver Pospíšil.

Po říjnových volbách se Onderka téměř vytratit. Volby totiž prohrál a to těžce nesl. I když kampaň postavili brněnští sociální demokraté právě na něm (na billboardech, plakátech, v letácích a dalších předvolebních tiskovinách), k opětovnému vítězství mu to nepomohlo. Voliči tentokrát rozdali karty jinak.

Nový konkurent a lídr brněnské kandidátky hnutí ANO Petr Vokřál ho porazil o téměř tři tisíce hlasů. Sečteno, podtrženo, právě tento muž  sesadil Onderku po osmi letech z primátorského křesla.

Jak si nováček Vokřál povede, jak naplní svoje programové vize a představy o řízení města, jak bude schopný ukočírovat různorodý tým nové čtyřkoalice, ukážou příští týdny, měsíce, roky.

Štítky Roman Onderka, ANO 2011, Petr Vokřál, primátor, KDU-ČSL, ODS, koalice, Volby do zastupitelstev obcí v Česku, Žít Brno, ČSSD

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Z Onderkova je po osmi letech Vokřálovo  |  Politika  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.