Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Výzva k podání žaloby na Klause má přes 50 tisíc podpisů

Internetovou výzvu, aby senátoři podali na dosluhujícího prezidenta Václava Klause žalobu pro velezradu, už podepsalo více než 50 tisíc lidí. Výzvu zveřejnil protikorupční aktivista Karel Janeček, důvodem je Klausova novoroční amnestie spojená se zastavením některých vleklých trestních stíhání.

Elektronické počitadlo dnes v poledne vykazovalo 52 826 signatářů. Výzvu v tiskové zprávě podpořila například brněnská iniciativa Studenské jaro. Klaus podle studentů podlomil důvěru občanů v právní stát a spravedlnost.

„Bez důvěry občanů v právní stát nemůže žádná demokratická společnost dlouhodobě fungovat. Čin prezidenta Klause proto ohrožuje fungování demokracie v České republice. Je proto třeba podniknout všechny právní kroky ke zrušení článku II amnestie a potrestat prezidenta, který osvobodil mafiány,“ uvedl v prohlášení Zdeněk Ručka z Masarykovy univerzity.

Studenti nyní chtějí apelovat na senátory, aby žalobu skutečně podali. Plánují schůzky se senátory zejména z Jihomoravského a Zlínského kraje. Potřebují získat podporu třetiny senátorů.

Z prvotních reakcí zákonodárců po zveřejnění výzvy vyplývalo, že návrhu spíše nevyhoví. S možností obvinit Klause z velezrady si už dříve pohrávali někteří senátoři, kteří navrhli Ústavnímu soudu zrušit část novoroční amnestie o zastavení trestních stíhání.

Nakonec však žalobu nepodali – například proto, že jako trest připadá v úvahu ztráta prezidentského mandátu, který Klausovi tak jako tak v březnu vyprší.

Jednací řád Senátu stanovuje, že ústavní žalobu musí podpořit třetina členů horní komory parlamentu. Podle zákona o Ústavním soudu musí žaloba obsahovat přesné vylíčení jednání, kterým se měl prezident republiky dopustit velezrady nebo hrubého porušení Ústavy, a to včetně důkazů.

Soud musí ústavní žalobu projednat přednostně před ostatními stížnostmi a návrhy. Pokud by jí soud vyhověl, ztratí prezident mandát a přijde také o způsobilost znovu jej nabýt. Zanikne mu i nárok na prezidentský plat a veškeré další požitky po skončení výkonu funkce.

Ústavní soud před podobným rozhodováním dosud nikdy nestál.

Zdroj: ČTK
Foto: www.klaus.cz

Štítky věznice, senát, ústavní soud, Václav Klaus, amnestie, žaloba, velezrada, Karel Janeček, Ústavní soud České republiky, Masarykova univerzita, Česko, Parlament České republiky, Senát Parlamentu ČR

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Výzva k podání žaloby na Klause má přes 50 tisíc podpisů  |  Politika  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.